|
|
-
József
-
|
Zacskós lángos
Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl langyos tej
1 evőkanál só
5 dkg élesztő
pici cukor
5 dl olaj a kisütéshez
Valamint:
fokhagyma
tejföl
sajt ízlés szerint
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük, a maradék tejjel és sóval sima tésztává gyúrjuk.
A kész tésztát kiolajozott zacskóba tesszük (olyanba, amiben lesz helye kelni), és berakjuk a hűtőbe.
Lehet azonnal is kisütni belőle, de a legjobb, ha legalább 3-4 órát hagyjuk kelni a hűtőben.
Amikor ki akarjuk sütni, elkezdjük felforrósítani az olajat, és valóban legyen FORRÓ, mikor bele rakjuk a tésztát.
Leszakítunk egy olyan jó maroknyit, kissé összegyúrjuk a két kezünkkel, aztán elkezdjük széthúzogatni.
Minél vékonyabbra húzzuk, annál jobb, de azért ne legyen hártyavékony, és igyekezzünk nem elszakítani a tésztát.
Ezután belehelyezzük az olajba, gyorsan színt fog kapni, ekkor már fordíthatjuk is, és nem kell fél perc, már vehetjük is ki.
Papírtörlőn leitatjuk az olajat, és már mehetnek is rá a feltétek ízlés szerint.
A maradék tésztát visszacsomagoljuk, és akár egy héten át is eláll a hűtőben bezacskózva.
|
|
-
József
-
|
Virslis-sajtos töltött lángos
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 dl tej
1 csipet só
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
1 kávéskanál cukor
4 db virsli
20 dkg sajt
Elkészítés:
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez, sóhoz, tejfölhöz öntjük, összedolgozzuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A virslit megfőzzük, majd félbevágjuk, a sajtot feldaraboljuk.
Vékonyra nyújtjuk a megkelt tésztát, és 8 darabra vágjuk. Rárakjuk a a virslit és a sajtot, becsomagoljuk.
Én a rövidebb végét ráhajtogattam és a két hosszabbikat összenyomtam. J
ól lehet dolgozni a tésztával, úgyhogy nem lesz lyukas.
FORRÓ! olajban kisütjük, nem kell soká, csak míg színt kap, már fordíthatjuk is, majd vehetjük ki.
|
|
-
József
-
|
Elálló lángos
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 dl tejföl
5 dl tej
3 dkg élesztő
ízlés szerint só
csipetnyi cukor
1 evőkanál olaj
1 db nylon zacskó a tészta eltevéséhez
Elkészítés:
Az elkészítést megelőző este cukrozott tejben az élesztőt felfuttatjuk.
Beleöntjük a lisztbe, majd a tejföllel és a maradék tejjel, valamint a sóval lágy tésztát készítünk.
Kiolajozott nylonzacskóba tesszük, hűtőszekrényben kelesztjük.
Fogyasztás előtt a tésztából pici tenyérnyi mennyiséget tépünk, azután megformázzuk.
Bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
Tálaláskor ízlés szerint tejföllel, sajttal, vagy fokhagymával, esetleg lekvárral megkenjük.
A nyers lángostészta 3-4 napig is eláll a hűtőszekrényben.
|
|
-
József
-
|
Vaníliakrémes-almás lángos
Hozzávalók:
A tésztához:
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
2 kanál cukor
1 csipet só
50 dkg liszt
1 meghámozott, kimagozott alma lereszelve
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál olaj
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
A tetejére:
porcukor
Elkészítés:
Mielőtt nekilátnék a lángosnak, elkészítem a pudingot, azaz fél liter tejet felforralok 4 evőkanál cukorral, egy kevés tejjel elkeverem a pudingport, és a forró tejhez öntöm, majd addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik.
Aztán jöhet a lángostészta: először is kimérem a lisztet, és belekeverek 1 teáskanál fahéjat.
A langyos vízbe beleteszem a cukrot és elkeverem, majd belemorzsálom az élesztőt, amit megkevergetek, hogy elolvadjon a vízben.
Amikor ez megtörtént, hozzáöntöm a fahéjas lisztet, lazán összegyúrom, majd belekeverem a reszelt almát is, és alaposan összegyúrom, hogy az alma mindenhova jusson a tésztában.
Következik 30 perc pihentetés, ezután a tésztát meglocsolom az olajjal, és jól eloszlatom az alján és a tetején is, majd egy olajos sütőpapírra teszem a 8 kis gombócra osztott lángostésztát.
Mindegyiket szépen szétnyújtom kb. kör alakúra, a közepére 1-2 evőkanál pudingot halmozok, majd az egyik végét ráhajtom a másikra (azaz félkör alakú lángost kapok), aminek a végeit alaposan összenyomkodom.
Ezután tűzforró, bő olajba dobom, és aranysárgára sütöm.
Az olajból kivéve hagyom kicsit hűlni, majd porcukorral szórom a tetejét, és már lehet is fogyasztani!
|
|
-
József
-
|
Burgonyás lángos tejföllel és sajttal
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt burgonya összetörve
1,5 dkg élesztő
2 dl tej
cukor
só
olaj
Valamint:
tejföl
reszelt sajt
fokhagyma
Elkészítés:
A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon.
A tej felével, kevéske cukorral és 1 kanálka liszttel futtasd fel az élesztőt.
A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, a sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegőt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edényben langyos helyre, takard le, s hagyd megkelni.
Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni.
Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.
Ízlés szerint kínáld tejföllel, fokhagymával, reszelt sajttal.
|
|
-
József
-
|
Csőben sült burgonya
Hozzávalók / 3 adag
1 kg burgonya
200 ml habtejszín
200 g ementáli sajt
ételízesítő ízlés szerint (vegeta)
fehérbors ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
Elkészítés
A burgonyát hámozás és tisztítás után vékony karikákra fölszeljük. Megtisztítjuk a fokhagymát.
Egy tálban beleöntjük a tejszínt, 100 g reszelt sajtot, fokhagymapréssel belenyomjuk a fokhagymát, ízlés szerint őrölt fehérborsot, vegetát, majd a vékony karikákra fölszelt burgonyát.
Jól összekeverjük.
Egy formát kivajazunk, én egy 26x18 cm méretűt használtam ehhez a mennyiséghez.
Beleöntjük a burgonyát, eligazítjuk, hogy egyenletes legyen, majd a maradék 100 g reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.
200 fokon sütjük, amíg szép barna lesz a teteje.
Jó étvágyat!
|
|
|
|
|