11 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5144

  • József
  • József profilkép
Zacskós lángos

Hozzávalók:

1 kg liszt
6 dl langyos tej
1 evőkanál só
5 dkg élesztő
pici cukor
5 dl olaj a kisütéshez
Valamint:
fokhagyma
tejföl
sajt ízlés szerint

Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük, a maradék tejjel és sóval sima tésztává gyúrjuk.
A kész tésztát kiolajozott zacskóba tesszük (olyanba, amiben lesz helye kelni), és berakjuk a hűtőbe.

Lehet azonnal is kisütni belőle, de a legjobb, ha legalább 3-4 órát hagyjuk kelni a hűtőben.

Amikor ki akarjuk sütni, elkezdjük felforrósítani az olajat, és valóban legyen FORRÓ, mikor bele rakjuk a tésztát.
Leszakítunk egy olyan jó maroknyit, kissé összegyúrjuk a két kezünkkel, aztán elkezdjük széthúzogatni.
Minél vékonyabbra húzzuk, annál jobb, de azért ne legyen hártyavékony, és igyekezzünk nem elszakítani a tésztát.
Ezután belehelyezzük az olajba, gyorsan színt fog kapni, ekkor már fordíthatjuk is, és nem kell fél perc, már vehetjük is ki.

Papírtörlőn leitatjuk az olajat, és már mehetnek is rá a feltétek ízlés szerint.

A maradék tésztát visszacsomagoljuk, és akár egy héten át is eláll a hűtőben bezacskózva.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5145

  • József
  • József profilkép
Virslis-sajtos töltött lángos

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 dl tej
1 csipet só
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
1 kávéskanál cukor
4 db virsli
20 dkg sajt

Elkészítés:
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez, sóhoz, tejfölhöz öntjük, összedolgozzuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A virslit megfőzzük, majd félbevágjuk, a sajtot feldaraboljuk.

Vékonyra nyújtjuk a megkelt tésztát, és 8 darabra vágjuk. Rárakjuk a a virslit és a sajtot, becsomagoljuk.
Én a rövidebb végét ráhajtogattam és a két hosszabbikat összenyomtam. J
ól lehet dolgozni a tésztával, úgyhogy nem lesz lyukas.

FORRÓ! olajban kisütjük, nem kell soká, csak míg színt kap, már fordíthatjuk is, majd vehetjük ki.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5146

  • József
  • József profilkép
Elálló lángos

Hozzávalók:

1 kg liszt
2 dl tejföl
5 dl tej
3 dkg élesztő
ízlés szerint só
csipetnyi cukor
1 evőkanál olaj
1 db nylon zacskó a tészta eltevéséhez

Elkészítés:
Az elkészítést megelőző este cukrozott tejben az élesztőt felfuttatjuk.
Beleöntjük a lisztbe, majd a tejföllel és a maradék tejjel, valamint a sóval lágy tésztát készítünk.

Kiolajozott nylonzacskóba tesszük, hűtőszekrényben kelesztjük.

Fogyasztás előtt a tésztából pici tenyérnyi mennyiséget tépünk, azután megformázzuk.
Bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Tálaláskor ízlés szerint tejföllel, sajttal, vagy fokhagymával, esetleg lekvárral megkenjük.

A nyers lángostészta 3-4 napig is eláll a hűtőszekrényben.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5147

  • József
  • József profilkép
Vaníliakrémes-almás lángos

Hozzávalók:

A tésztához:
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
2 kanál cukor
1 csipet só
50 dkg liszt
1 meghámozott, kimagozott alma lereszelve
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál olaj
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
A tetejére:
porcukor

Elkészítés:
Mielőtt nekilátnék a lángosnak, elkészítem a pudingot, azaz fél liter tejet felforralok 4 evőkanál cukorral, egy kevés tejjel elkeverem a pudingport, és a forró tejhez öntöm, majd addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik.

Aztán jöhet a lángostészta: először is kimérem a lisztet, és belekeverek 1 teáskanál fahéjat.
A langyos vízbe beleteszem a cukrot és elkeverem, majd belemorzsálom az élesztőt, amit megkevergetek, hogy elolvadjon a vízben.
Amikor ez megtörtént, hozzáöntöm a fahéjas lisztet, lazán összegyúrom, majd belekeverem a reszelt almát is, és alaposan összegyúrom, hogy az alma mindenhova jusson a tésztában.

Következik 30 perc pihentetés, ezután a tésztát meglocsolom az olajjal, és jól eloszlatom az alján és a tetején is, majd egy olajos sütőpapírra teszem a 8 kis gombócra osztott lángostésztát.

Mindegyiket szépen szétnyújtom kb. kör alakúra, a közepére 1-2 evőkanál pudingot halmozok, majd az egyik végét ráhajtom a másikra (azaz félkör alakú lángost kapok), aminek a végeit alaposan összenyomkodom.

Ezután tűzforró, bő olajba dobom, és aranysárgára sütöm.
Az olajból kivéve hagyom kicsit hűlni, majd porcukorral szórom a tetejét, és már lehet is fogyasztani!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5148

  • József
  • József profilkép
Burgonyás lángos tejföllel és sajttal

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg főtt burgonya összetörve
1,5 dkg élesztő
2 dl tej
cukor

olaj
Valamint:
tejföl
reszelt sajt
fokhagyma

Elkészítés:
A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon.
A tej felével, kevéske cukorral és 1 kanálka liszttel futtasd fel az élesztőt.

A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, a sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegőt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edényben langyos helyre, takard le, s hagyd megkelni.

Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni.

Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.

Ízlés szerint kínáld tejföllel, fokhagymával, reszelt sajttal.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5160

  • József
  • József profilkép
Csőben sült burgonya

Hozzávalók / 3 adag

1 kg burgonya
200 ml habtejszín
200 g ementáli sajt
ételízesítő ízlés szerint (vegeta)
fehérbors ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)

Elkészítés

A burgonyát hámozás és tisztítás után vékony karikákra fölszeljük. Megtisztítjuk a fokhagymát.
Egy tálban beleöntjük a tejszínt, 100 g reszelt sajtot, fokhagymapréssel belenyomjuk a fokhagymát, ízlés szerint őrölt fehérborsot, vegetát, majd a vékony karikákra fölszelt burgonyát.
Jól összekeverjük.
Egy formát kivajazunk, én egy 26x18 cm méretűt használtam ehhez a mennyiséghez.
Beleöntjük a burgonyát, eligazítjuk, hogy egyenletes legyen, majd a maradék 100 g reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.
200 fokon sütjük, amíg szép barna lesz a teteje.
Jó étvágyat!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.115 másodperc