|
|
-
József
-
|
Sajtkrémleves baconnel recept
Elkészítése:
A húsleveskockát kb. 2,5 liter forrásban lévő vízbe tesszük.
Miután feloldódott, hozzáadjuk a sajtokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A lisztet tejföllel vagy főzőtejszínnel behabarjuk, majd egy-két merőkanálnyi levest hozzáadva kevergetjük. Ha úgy ítéljük, hogy a habarás csomómentes, a levesbe öntjük, és így főzzük még néhány percig.
Végül egy kis szerecsendiót reszelünk bele. A leves ennyivel kész is, jöjjön a feltét.
A kenyérszeleteket kenyérpirítóban aranybarnára pirítjuk.
Ha kész, fokhagymával bedörzsöljük, majd apró kockákra vágjuk. Ezt a tálalásig egy tálba tesszük.
Végül kis olajon megpirítjuk az apróra vágott szalonnát.
A tálaláskor néhány szem kenyeret, ízlés szerint szalonnát, valamint reszelt sajtot teszünk a tányérba.
|
|
-
József
-
|
Olcsó sajtleves recept
Elkészítése:
A hagymát és a zöldségeket lereszeljük, majd margarinban megpároljuk. Felengedjük hét deci vízzel, fűszerezzük és kis lángon puhára főzzük.
Ha megfőtt, turmixgéppel vagy bot mixerrel pépesítjük, majd beleöntjük a tejet. Hagyjuk felforrni, majd a tejszínben simára kevert liszttel besűrítjük, és jól összeforraljuk.
A levesestálba reszelt sajtot szórunk, majd rámerjük a forró levest.
|
|
-
József
-
|
Körtés-gyömbéres zellerkrémleves recept
Elkészítése:
Pucoljuk meg a zellert, a fehérrépát és a körtét, daraboljuk fel őket.
Tegyük egy fazékba, öntsük fel a zöldség alaplével, főzzük, amíg minden megpuhul. Ekkor öntsük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, turmixoljuk le.
Turmixolás közben reszeljünk hozzá ízlés szerint gyömbért.
Melegítsünk fel egy serpenyőt, tegyünk bele 1 kevés zsiradékot, és süssük meg a bacont ropogósra. Ezzel tálaljuk a levest.
|
|
-
József
-
|
Cheddar sajtos brokkoli krémleves recept
Elkészítése:
A vajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, felöntjük a vízzel, és beledobjuk a 2 db leveslapot. Amikor felforrt hozzáadjuk a brokkolit, addig főzzük amíg megpuhul. levesszük a tűzről és egy botmixerrel pépesítjük
Sózzuk, borsozzuk.
Belekeverjük a tejszínt, a reszelt cheddar sajtot, és a kéksajtot.
Amikor felforrt készen is van.
Tálaláskor a zsemlének kiszedjük a közepét és belekanalazzuk a levest.
Egy kis sajttal megszórjuk a tetejét.
|
|
-
József
-
|
Magyaros ételek - ízek 1.
Krumplis-szalonnás lecsó
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg húsos szalonna
2 nagy fej hagyma
30 dkg paradicsom
50 dkg paprika
40 dkg apró burgonya
2 teáskanál fűszerpaprika
erős paprika, ízlés szerint
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, és vékonyra szeleteljük. A paradicsomokat 8-10 másodpercre lobogó vízbe tesszük, lehűtjük, lehúzzuk a héját, és a húsát cikkekre vágjuk.
A paprikákat megmossuk, kimagozzuk és felszeleteljük.
Megmossuk, és megtisztítjuk a burgonyákat, ha szükséges félbe, vagy negyedbe vágjuk.
Lábasban zsírjára pirítjuk a szalonnát, rátesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, gyorsan elkeverjük, és 1 dl vizet öntünk rá. Beletesszük a burgonyákat, sózzuk, és ízlés szerint erős paprikát is teszünk bele. 10 percig lefedve pároljuk. Beletesszük a paprikát, ha kell, pici vizet adunk hozzá, és további 5 percig pároljuk, de már nem kell a fedő.
Amikor a paprika félig puha, mehet bele a paradicsom, ha szükséges, megsózzuk.
Még 5-10 percig puhítjuk, és elkészült.
|
|
-
József
-
|
Magyaros ételek, ízek 2.
Csülök egy tál
Hozzávalók:
2 kisebb bőrös csülök (lehet füstölt is)
60 dkg burgonya
2 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
só
bors
1 mokkáskanál szerecsendió
Elkészítés:
A csülökhúst darabokra vágjuk, és kuktában - betétre téve - megsózzuk.
Aláöntünk 1,5 dl vizet, és a kukta jelzésétől számítva 30 percig főzzük.
Közben nyers burgonyát hámozunk, és kis hasábokra vágjuk, a hagymát pedig felkarikázzuk.
Mély tűzálló tálba egy sor burgonyát rakunk, ezt megsózzuk, meghintjük szerecsendióval.
Erre hagymakarika kerül, ezt szintén fűszerezzük, majd a burgonyát, hagymát addig rétegezzük, míg elfogy.
Ha a hús megfőtt, kivesszük a kuktából, és bőrös felével felfelé beborítjuk vele a burgonyát.
A csülöklét összekeverjük a tejföllel, és az ételre öntjük.
A tálat lefedjük, és 25 percig nagy lángon sütjük, majd a fedőt levéve pirosra sütjük.
|
|
|
|
|