28 | 12 | 2024
Főmenü
Események
December 2024
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Konyhamalac

Konyhamalac 9 éve 10 hónapja ezelőtt #1121

  • József
  • József profilkép
TÉL VÉGI ZÖLDSÉGEK, RÓMAI TÁLBAN

A római tálat állítólag tényleg a rómaiak találták fel, s nem csak egy később nekik tulajdonított eszköz ez.
Semmi extra flinc-flanc, egy egyszerű cserépedény.

Egy-két dologra kell csak odafigyelni alkalmazásánál: használat előtt 20-30 perccel hideg vízbe áztassuk be a tetejét és az alját is, illetve hideg, s ne előmelegített sütőbe tegyük. Kivételkor pedig ne tegyük túlságosan hideg felületre, mert ezek az edény elpattanását okozzák.

Egyre jobban erősödik bennünk a tavaszi ízek iránti sóvárgás. Mivel friss zöldség-gyümölcs még nem terem a kertünkben, ezért ez a vágyakozás abban nyilvánul meg, hogy az ételek fajtájában és elkészítési módjában lépünk a tavasz irányába. Olajban sütés nélkül készülő ételek dominálnak mostanában, illetve a hüvelyes ételek elkészítési módja is változott egy kicsit.

Az alábbi „cserepes” étel lényegében készülhet bármiből, én mivel elkezdtük felásni a kertet és még előbukkant néhány fekete gyökér a föld alól, ezeket mindenképpen bele akartam tenni. A többi a kamrából és a fagyasztóból származik:

Hozzávalók:

burgonya
zöldborsó
kínai kel
sárgarépa
karalábé
paradicsom (fagyasztóból)
hagyma és hagymaszár
fekete gyökér
petrezselyem zöldje
fűszersó


Elkészítése:

A tálat beáztatjuk, majd a megmosott, megtisztított zöldségeket belerétegezzük. Sózzuk, s a tetejére kevés olajat öntünk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 9 éve 10 hónapja ezelőtt #1122

  • József
  • József profilkép
Télen könnyű összeszedni a különféle fertőző nyavalyákat, a gyerekek pedig - tekintve, hogy immunrendszerük még nem elég fejlett - különösen kiszolgáltatottak a különféle kórokozóknak. Sokat javíthat azonban a helyzeten, ha a csemete étrendjében rendszeresen jelen vannak egyes vitaminok, ásványi anyagok, illetve zsírsavak.

A téli gyümölcsök és zöldségek között pedig jó néhányat találhatsz, amely a fentiek valamelyikében különösen gazdag - ezáltal pedig hatékonyan vethetők be a baktériumok és vírusok ellen. Tudd meg, melyek a legerősebbek, és adj belőlük minél többet a gyerkőcnek!

Az alma az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb agypörgető, ilyenkor pedig még mindig jóval több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a tél végi, kora tavaszi hónapokban. Talán nem hozza különösebben lázba a gyereket, ám ha fantáziadúsan tálalod, megvan az esély a sikerre. Más gyümölcsökkel keverve, mézzel és fahéjjal ízesítve pedig szinte biztosan megeszi a kis gourmand.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 9 éve 9 hónapja ezelőtt #1161

  • József
  • József profilkép
Tavaszi saláta retekkel és tojással

Hozzávalók
4 db keményre főzött tojás 1 csomag Knorr Olaszos Salátaöntet por 1 csokor retek 1 csomag saláta keverék (kb. 200 gramm, legyen benne rukkola))

Elkészítés
Főzzük meg a tojást félkeményre, majd vágjuk negyedekbe.
A retket mossuk meg, majd szintén vágjuk fel negyedekre.
Keverjük el a salátát a tojással és a retekkel.
A Knorr olaszos salátaöntetet készítsük el a csomagoláson levő útmutató szerint.
A salátát öntsük le az elkészített öntettel.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 9 éve 9 hónapja ezelőtt #1162

  • József
  • József profilkép
Könnyű tavaszi saláta

Hozzávalók:
1 fej saláta
1/2 uborka
2 db retek
2 paradicsom
2 újhagyma
kevés fokhagymás-petrezselymes orda sajt
2 szelet fokhagymás hús
kevés só
esetleg pár csepp olívaolaj

Elkészítés:

A salátát megmosom, majd darabokra tépem.
A zöldségeket lereszelem, ill. darabolom.
Kissé megsózom a hozzávalókat, majd hozzámorzsolom az orda sajtot.
A fokhagymás húst apróra vágom, megszórom vele a zöldségeket.
Kevés olívaolajat locsolok a tetejére.
Végül salátavillával összeforgatom a hozzávalókat.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 9 éve 9 hónapja ezelőtt #1167

  • József
  • József profilkép
Sajtleves recept

Elkészítése:

A teavajból és a lisztből világos rántást készítek, majd felöntöm a vízzel. Hozzáadom a leveskockát, a reszelt sajtot, bele nyomom a fokhagymát. A tejfölt elkeverem a tojás sárgájával és a tejjel. Ha felforrt a leves, keveset rászedek a tejfölös keverékre, elvegyítem, majd a leveshez öntöm. Borsozom, szükség szerint sózom, összeforralom.

Pirított kenyérkockával, sajtos-pirítóssal tálalom.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 9 éve 9 hónapja ezelőtt #1168

  • József
  • József profilkép
Sajtos hagymaszár leves recept

Elkészítése:

Rántást készítettem a zsírból és a lisztből, majd felöntöttem 1,5 l vízzel és a hagymaszárat,s a leveskockát hozzáadtam.

Negyedórát főztem, majd beleszeleteltem 2 lapkasajtot, ami szépen elolvadt a lében.

Tálaltam azon melegében, pirított kenyérszeletkékkel, sajttal, és metélt hagymaszárral.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.074 másodperc