|
|
-
József
-
|
TÉL VÉGI ZÖLDSÉGEK, RÓMAI TÁLBAN
A római tálat állítólag tényleg a rómaiak találták fel, s nem csak egy később nekik tulajdonított eszköz ez.
Semmi extra flinc-flanc, egy egyszerű cserépedény.
Egy-két dologra kell csak odafigyelni alkalmazásánál: használat előtt 20-30 perccel hideg vízbe áztassuk be a tetejét és az alját is, illetve hideg, s ne előmelegített sütőbe tegyük. Kivételkor pedig ne tegyük túlságosan hideg felületre, mert ezek az edény elpattanását okozzák.
Egyre jobban erősödik bennünk a tavaszi ízek iránti sóvárgás. Mivel friss zöldség-gyümölcs még nem terem a kertünkben, ezért ez a vágyakozás abban nyilvánul meg, hogy az ételek fajtájában és elkészítési módjában lépünk a tavasz irányába. Olajban sütés nélkül készülő ételek dominálnak mostanában, illetve a hüvelyes ételek elkészítési módja is változott egy kicsit.
Az alábbi „cserepes” étel lényegében készülhet bármiből, én mivel elkezdtük felásni a kertet és még előbukkant néhány fekete gyökér a föld alól, ezeket mindenképpen bele akartam tenni. A többi a kamrából és a fagyasztóból származik:
Hozzávalók:
burgonya
zöldborsó
kínai kel
sárgarépa
karalábé
paradicsom (fagyasztóból)
hagyma és hagymaszár
fekete gyökér
petrezselyem zöldje
fűszersó
Elkészítése:
A tálat beáztatjuk, majd a megmosott, megtisztított zöldségeket belerétegezzük. Sózzuk, s a tetejére kevés olajat öntünk.
|
|
-
József
-
|
Télen könnyű összeszedni a különféle fertőző nyavalyákat, a gyerekek pedig - tekintve, hogy immunrendszerük még nem elég fejlett - különösen kiszolgáltatottak a különféle kórokozóknak. Sokat javíthat azonban a helyzeten, ha a csemete étrendjében rendszeresen jelen vannak egyes vitaminok, ásványi anyagok, illetve zsírsavak.
A téli gyümölcsök és zöldségek között pedig jó néhányat találhatsz, amely a fentiek valamelyikében különösen gazdag - ezáltal pedig hatékonyan vethetők be a baktériumok és vírusok ellen. Tudd meg, melyek a legerősebbek, és adj belőlük minél többet a gyerkőcnek!
Az alma az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb agypörgető, ilyenkor pedig még mindig jóval több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a tél végi, kora tavaszi hónapokban. Talán nem hozza különösebben lázba a gyereket, ám ha fantáziadúsan tálalod, megvan az esély a sikerre. Más gyümölcsökkel keverve, mézzel és fahéjjal ízesítve pedig szinte biztosan megeszi a kis gourmand.
|
|
-
József
-
|
Tavaszi saláta retekkel és tojással
Hozzávalók
4 db keményre főzött tojás 1 csomag Knorr Olaszos Salátaöntet por 1 csokor retek 1 csomag saláta keverék (kb. 200 gramm, legyen benne rukkola))
Elkészítés
Főzzük meg a tojást félkeményre, majd vágjuk negyedekbe.
A retket mossuk meg, majd szintén vágjuk fel negyedekre.
Keverjük el a salátát a tojással és a retekkel.
A Knorr olaszos salátaöntetet készítsük el a csomagoláson levő útmutató szerint.
A salátát öntsük le az elkészített öntettel.
|
|
-
József
-
|
Könnyű tavaszi saláta
Hozzávalók:
1 fej saláta
1/2 uborka
2 db retek
2 paradicsom
2 újhagyma
kevés fokhagymás-petrezselymes orda sajt
2 szelet fokhagymás hús
kevés só
esetleg pár csepp olívaolaj
Elkészítés:
A salátát megmosom, majd darabokra tépem.
A zöldségeket lereszelem, ill. darabolom.
Kissé megsózom a hozzávalókat, majd hozzámorzsolom az orda sajtot.
A fokhagymás húst apróra vágom, megszórom vele a zöldségeket.
Kevés olívaolajat locsolok a tetejére.
Végül salátavillával összeforgatom a hozzávalókat.
|
|
-
József
-
|
Sajtleves recept
Elkészítése:
A teavajból és a lisztből világos rántást készítek, majd felöntöm a vízzel. Hozzáadom a leveskockát, a reszelt sajtot, bele nyomom a fokhagymát. A tejfölt elkeverem a tojás sárgájával és a tejjel. Ha felforrt a leves, keveset rászedek a tejfölös keverékre, elvegyítem, majd a leveshez öntöm. Borsozom, szükség szerint sózom, összeforralom.
Pirított kenyérkockával, sajtos-pirítóssal tálalom.
|
|
-
József
-
|
Sajtos hagymaszár leves recept
Elkészítése:
Rántást készítettem a zsírból és a lisztből, majd felöntöttem 1,5 l vízzel és a hagymaszárat,s a leveskockát hozzáadtam.
Negyedórát főztem, majd beleszeleteltem 2 lapkasajtot, ami szépen elolvadt a lében.
Tálaltam azon melegében, pirított kenyérszeletkékkel, sajttal, és metélt hagymaszárral.
|
|
|
|
|