|
|
-
Hokifli
-
|
Csak vannak vagy lesznek olyanok akik szeretnek főzn-sütni.Háztartási praktikák is lesznek mivel a csodaszerek egyre drágábbak és szinte fillérekből ugyanazt a hatást érhetjük el.
Ha kifogásolható a téma,kérem törölni.
|
|
-
Hokifli
-
|
Sertésborda chilis babbal
Hozzávalók 4 főre
4 szelet sertéskaraj
só
bors
2 ek. olaj a sütéshez
1 db közepes hagyma
2 db sárga paprika
3 db szárzeller
2 doboz chilis bab
2-3 ek petrezselyem
A hagymát felvágom kis kockákra, a paprikát és a zellerszárat pedig csíkokra,s egy serpenyőben az olajon elkezdem pirítani.
A 2 babkonzervet a paprikához adom elkeverem ,, az egészet össze párolom .
Ha kell sózom és borsozom .
A tálalás előtt szórom rá az aprított petrezselymet.Néha ezt elhagyom.
A húst is sózom és borsozom , majd a serpenyőbe olajon megpiritom , kevés vizet öntök alá és készre párolom .
A húst a raguval tálalom .
Ez az étel egyszerű és hamar elkészíthető.
Még köret sem kell mellé, mivel a babragu elég laktató.
A boltban nem mindig kapható chilis bab konzerv.Ezért veszek helyette vörösbab konzervet és egy tasak chilis alapot ami olyan 150 ft körül van.(Nem Maggi meg Kotányi mert azok vagyonba kerülnek!)
|
Utolsó szerkesztés: 11 éve 10 hónapja ezelőtt Írta: Hokifli. Indoklás: elírás
|
-
Hokifli
-
|
Meggyes-kakaós süti
Hozzávalók 4 főre
3 db tojás
3 dl cukor
4 dl liszt
4 dl tejföl
1 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaópor
fél üveg magozott meggy
kevés baracklekvár
10 dkg étcsokoládé
A 3 egész tojást és a 3 dl cukrot habosra keverem. Majd a tejfölt, lisztet, sütőport és a kakaóport fokozatosan hozzákeverem. Tepsibe simítom, magozott meggyel megszórom. Előmelegített sütőben megsütöm. Sütés után a tetejét baracklekvárral megkenem, és olvasztott csokoládéval bevonom.
Nagyon finom!
|
|
-
Hokifli
-
|
Tanyai levetlen, ahogyan nagyanyám csinálta
Ez a recept gyermekkorom egyik emléke és a mai napig is kedvenc ételeim egyike. A Pusztaszeri nagyanyám öröksége, akit ha meglátogattam, pillanatok alatt képes volt tüzet rakni az udvaron (kukorica csutkából, mert a tanyai levetlen úgy az igazi) és fél óra alatt kész is volt ez az egyszerű, de nagyszerű egytál étel.
A lebbencs gyúrt tészta kisodort, de nem késsel felvágott, hanem kézzel tördelt, tépett változatának elnevezése. A szó későn, ilyen jelentésben 1840-ben került először feljegyzésre. Lebbencsként alakított tészta a századfordulón a parasztkonyhán még sokfelé gyakori volt, de ezt a nevét csak az Alföldön ismerték, ahol viszont ugyanezt másként is nevezik (tördelt tészta, galuska, haluska, csipkedett, lacsuha). Az ilyen tésztát itt használják a legnagyobb mennyiségben és legsokoldalúbban, belőle közönséges és pirított tésztalevest, → tésztakását és → kifőtt tésztát egyaránt készítenek. (A zsíron pirított tésztából készült lebbencsleves szintén az alföldi étel nyomán vált közismertté.)
Hozzávalók:
(2 személyre):
25 dkg lebbencs tészta; 2 db közepes krumpli; fél zöldpaprika; kb 1 dl étolaj; só.
Elkészítés:
A lebbencseket kissé összetörjük, de ne túl apróra, mert az rontja az élvezeti és esztétikai élményt! Az olajat felforrósítjuk, majd beleöntjük a lebbencset. Óvatosan kevergetve megpirítjuk. Az a jó, amikor már szép aranybarna. A két meghámozott burgonyát félbevágjuk és kb. 3-4 mm-es szeletekre vágjuk. Azért kell ilyen vékonyra, hogy a krumpli is megpuhuljon, mire a tészta elkészül. A krumplit a tésztához öntjük, beletesszük a megmosott zöldpaprika felét és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Egy teáskanál sóval ízesítjük, majd megkeverjük óvatosan, nehogy a lebbencsek összetörjenek. Ezután fedő nélkül felforraljuk. Ha már forr, akkor alacsonyabb hőmérsékleten, lassan főzzük míg a leve elfő. Közben néha keverjük meg. A végén már ne keverjük, csak az edény rázogatásával biztosítsuk, hogy a víz teljesen elpárologjon.
|
|
-
Hokifli
-
|
Piskóta csokival és dióval
6 tojás
240 g porcukor
1 cs vaníliáscukor
3 ek tej
80 g vaj
180 g liszt
1 kk sütőpor
40 g porcukor a habba
50 g csokoládé
50 g dió
A tojásokat szétválasztjuk és tojássárgákat a porcukorral habosra (kifehéredésig) keverjük.
Beletesszük a vaníliáscukrot és a tejet, majd elkeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott, de nem meleg vajat vagy margarint és újra elkeverjük.
A sütőport a lisztbe tesszük (összeszitáljuk), majd ezt folytonos keverés mellett a kikevert tojássárgákhoz vegyítjük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk és belekeverjük a porcukrot. Ezt óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a tésztához, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A tetejét apróra tördelt csokoládéval és vagdalt dióval megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. Akkor van készen, ha a piskóta elválik a tepsi szélétől, illetve kiállja a tűpróbát:)
Kipróbálva többször is és nagyon finom!
|
Utolsó szerkesztés: 11 éve 10 hónapja ezelőtt Írta: Hokifli.
|
-
Hokifli
-
|
Nyírségi gombócleves
Hozzávalók 4 főre
40 dkg sertéslapocka
1-1 sárgarépa, fehérrépa,
fél karalábé
kis darabka zeller
olaj,só,bors
vegeta
10 dkg zöldborsó
10 dkg gomba
15 dkg karfiol
1-2 ek. liszt
2 dl tejszin vagy tejföl
fél citrom leve
gombóchoz:
30 dkg burgonya
só, bors, szerecsendió
8-10 dkg liszt
1 tojás
A húst kockákra vágom, és egy kevés olajon fehéredésig sütöm.Közben a zöldségeket megtisztítom,egyforma nagyságúra felvágom, majd a húshoz adom, és még néhány percig pirítom.A borsó, a karfiol és a gomba csak a főzés végén kerül bele.1,5 liter vízzel fölöntöm, fűszerezem, felforralom, majd fedő alatt kis lángon puhára főzöm.
Közben a gombóchoz a burgonyát héjában megfőzöm,meghámozzuk, és áttöröm.
Amikor kihűlt, liszttel meg a tojással összegyúrom, megsózom, megborsozom, reszelt szerecsendióval fűszerezem.
Diónyi apró gombócokat formálok belőle és a lobogó levesbe teszem. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt, meg a fölszeletelt gombát is hozzáadom és addig főzöm, míg minden megpuhul.
Közben a maradék vajból (Lehet olaj is) és lisztből világos rántást készítek a levest ezzel sűrítem be. A tűzről levéve a tejszínnel elkevert tojássárgájával behabarom, végül citromlével ízesítem.
Ez a leves igen laktató,de nagyon finom.
Igaz elég sokáig kell fözni, de megéri.
|
|
|
|
|