07 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Konyhamalac

Konyhamalac 11 éve 2 hónapja ezelőtt #37

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Csak vannak vagy lesznek olyanok akik szeretnek főzn-sütni.Háztartási praktikák is lesznek mivel a csodaszerek egyre drágábbak és szinte fillérekből ugyanazt a hatást érhetjük el.
Ha kifogásolható a téma,kérem törölni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 2 hónapja ezelőtt #38

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Sertésborda chilis babbal

Hozzávalók 4 főre
4 szelet sertéskaraj

bors
2 ek. olaj a sütéshez
1 db közepes hagyma
2 db sárga paprika
3 db szárzeller
2 doboz chilis bab
2-3 ek petrezselyem

A hagymát felvágom kis kockákra, a paprikát és a zellerszárat pedig csíkokra,s egy serpenyőben az olajon elkezdem pirítani.
A 2 babkonzervet a paprikához adom elkeverem ,, az egészet össze párolom .
Ha kell sózom és borsozom .
A tálalás előtt szórom rá az aprított petrezselymet.Néha ezt elhagyom.

A húst is sózom és borsozom , majd a serpenyőbe olajon megpiritom , kevés vizet öntök alá és készre párolom .
A húst a raguval tálalom .
Ez az étel egyszerű és hamar elkészíthető.
Még köret sem kell mellé, mivel a babragu elég laktató.
A boltban nem mindig kapható chilis bab konzerv.Ezért veszek helyette vörösbab konzervet és egy tasak chilis alapot ami olyan 150 ft körül van.(Nem Maggi meg Kotányi mert azok vagyonba kerülnek!)


Utolsó szerkesztés: 11 éve 2 hónapja ezelőtt Írta: Hokifli. Indoklás: elírás
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 2 hónapja ezelőtt #39

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Meggyes-kakaós süti

Hozzávalók 4 főre
3 db tojás
3 dl cukor
4 dl liszt
4 dl tejföl
1 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaópor
fél üveg magozott meggy
kevés baracklekvár
10 dkg étcsokoládé

A 3 egész tojást és a 3 dl cukrot habosra keverem. Majd a tejfölt, lisztet, sütőport és a kakaóport fokozatosan hozzákeverem. Tepsibe simítom, magozott meggyel megszórom. Előmelegített sütőben megsütöm. Sütés után a tetejét baracklekvárral megkenem, és olvasztott csokoládéval bevonom.
Nagyon finom!

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 2 hónapja ezelőtt #50

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Tanyai levetlen, ahogyan nagyanyám csinálta

Ez a recept gyermekkorom egyik emléke és a mai napig is kedvenc ételeim egyike. A Pusztaszeri nagyanyám öröksége, akit ha meglátogattam, pillanatok alatt képes volt tüzet rakni az udvaron (kukorica csutkából, mert a tanyai levetlen úgy az igazi) és fél óra alatt kész is volt ez az egyszerű, de nagyszerű egytál étel.

A lebbencs gyúrt tészta kisodort, de nem késsel felvágott, hanem kézzel tördelt, tépett változatának elnevezése. A szó későn, ilyen jelentésben 1840-ben került először feljegyzésre. Lebbencsként alakított tészta a századfordulón a parasztkonyhán még sokfelé gyakori volt, de ezt a nevét csak az Alföldön ismerték, ahol viszont ugyanezt másként is nevezik (tördelt tészta, galuska, haluska, csipkedett, lacsuha). Az ilyen tésztát itt használják a legnagyobb mennyiségben és legsokoldalúbban, belőle közönséges és pirított tésztalevest, → tésztakását és → kifőtt tésztát egyaránt készítenek. (A zsíron pirított tésztából készült lebbencsleves szintén az alföldi étel nyomán vált közismertté.)

Hozzávalók:
(2 személyre):
25 dkg lebbencs tészta; 2 db közepes krumpli; fél zöldpaprika; kb 1 dl étolaj; só.
Elkészítés:
A lebbencseket kissé összetörjük, de ne túl apróra, mert az rontja az élvezeti és esztétikai élményt! Az olajat felforrósítjuk, majd beleöntjük a lebbencset. Óvatosan kevergetve megpirítjuk. Az a jó, amikor már szép aranybarna. A két meghámozott burgonyát félbevágjuk és kb. 3-4 mm-es szeletekre vágjuk. Azért kell ilyen vékonyra, hogy a krumpli is megpuhuljon, mire a tészta elkészül. A krumplit a tésztához öntjük, beletesszük a megmosott zöldpaprika felét és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Egy teáskanál sóval ízesítjük, majd megkeverjük óvatosan, nehogy a lebbencsek összetörjenek. Ezután fedő nélkül felforraljuk. Ha már forr, akkor alacsonyabb hőmérsékleten, lassan főzzük míg a leve elfő. Közben néha keverjük meg. A végén már ne keverjük, csak az edény rázogatásával biztosítsuk, hogy a víz teljesen elpárologjon.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 2 hónapja ezelőtt #51

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Piskóta csokival és dióval


6 tojás
240 g porcukor
1 cs vaníliáscukor
3 ek tej
80 g vaj
180 g liszt
1 kk sütőpor
40 g porcukor a habba
50 g csokoládé
50 g dió


A tojásokat szétválasztjuk és tojássárgákat a porcukorral habosra (kifehéredésig) keverjük.
Beletesszük a vaníliáscukrot és a tejet, majd elkeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott, de nem meleg vajat vagy margarint és újra elkeverjük.
A sütőport a lisztbe tesszük (összeszitáljuk), majd ezt folytonos keverés mellett a kikevert tojássárgákhoz vegyítjük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk és belekeverjük a porcukrot. Ezt óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a tésztához, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A tetejét apróra tördelt csokoládéval és vagdalt dióval megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. Akkor van készen, ha a piskóta elválik a tepsi szélétől, illetve kiállja a tűpróbát:)




Kipróbálva többször is és nagyon finom!
Utolsó szerkesztés: 11 éve 2 hónapja ezelőtt Írta: Hokifli.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 2 hónapja ezelőtt #61

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Nyírségi gombócleves

Hozzávalók 4 főre

40 dkg sertéslapocka
1-1 sárgarépa, fehérrépa,
fél karalábé
kis darabka zeller
olaj,só,bors
vegeta
10 dkg zöldborsó
10 dkg gomba
15 dkg karfiol
1-2 ek. liszt
2 dl tejszin vagy tejföl
fél citrom leve
gombóchoz:
30 dkg burgonya
só, bors, szerecsendió
8-10 dkg liszt
1 tojás

A húst kockákra vágom, és egy kevés olajon fehéredésig sütöm.Közben a zöldségeket megtisztítom,egyforma nagyságúra felvágom, majd a húshoz adom, és még néhány percig pirítom.A borsó, a karfiol és a gomba csak a főzés végén kerül bele.1,5 liter vízzel fölöntöm, fűszerezem, felforralom, majd fedő alatt kis lángon puhára főzöm.

Közben a gombóchoz a burgonyát héjában megfőzöm,meghámozzuk, és áttöröm.
Amikor kihűlt, liszttel meg a tojással összegyúrom, megsózom, megborsozom, reszelt szerecsendióval fűszerezem.
Diónyi apró gombócokat formálok belőle és a lobogó levesbe teszem. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt, meg a fölszeletelt gombát is hozzáadom és addig főzöm, míg minden megpuhul.

Közben a maradék vajból (Lehet olaj is) és lisztből világos rántást készítek a levest ezzel sűrítem be. A tűzről levéve a tejszínnel elkevert tojássárgájával behabarom, végül citromlével ízesítem.
Ez a leves igen laktató,de nagyon finom.
Igaz elég sokáig kell fözni, de megéri.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.140 másodperc