07 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Konyhamalac

Konyhamalac 9 éve 1 hónapja ezelőtt #1193

  • József
  • József profilkép
Magyaros ételek, ízek 3.

Vaddisznópörkölt

Hozzávalók:
2-3 kg vaddisznóhús
2-3 dl vörösbor
3-4 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
köménymag
őrölt bors

pirospaprika

Elkészítés:
A vörösbort beleöntjük a lábasba, beletesszük a csontos húsdarabokat, nagy lángon pároljuk, amíg a hús kifehéredik.
Ezután az összevágott vöröshagymát, fokhagymát, a fűszereket adjuk hozzá, majd a maradék húst.
Öntünk hozzá egy bögre vizet, főzzük.
A vége felé tesszük bele a pirospaprikát.
Utolsó szerkesztés: 9 éve 1 hónapja ezelőtt Írta: József.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 9 éve 1 hónapja ezelőtt #1194

  • József
  • József profilkép
Magyaros ételek, ízek 3.

Babgulyás másképp

Hozzávalók:
50 dkg friss sertéshús (lehet comb, lapocka)
50 dkg füstölt hús (tetszés szerinti, lehet csontos is)
30 dkg szárazbab
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
olaj

piros fűszerpaprika
1-2 db hegyes erős zöldpaprika
1 fehér édes paprika
1 paradicsom
kevés ételízesítő
1 tojás
1-2 evőkanál liszt

Elkészítés:
A babot és a füstölt húst előző este külön vízbe beáztatjuk.
Az olajon az apróra vágott hagymát és a friss édes paprikát megfonnyasztjuk, félrehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a piros fűszerpaprikát, borsot, ételízesítőt, feldarabolt paradicsomot, a kipréselt fokhagymát, kicsit felengedjük, egy kicsit újra főzzük (igazi jó pörköltalap lesz), és beletesszük az előző este megáztatott babot és a kockákra vágott füstölt húst.

A sózással vigyázzunk, mert a füstölt hús sós!
Annyi vizet kell ráönteni, hogy ellepje.
Félpuhára főzzük, ezután kerül bele a kockára vágott friss hús, tovább főzzük.

Amikor kész, vízzel felengedjük, újra átfőzzük, hogy ne legyen túl sok leve.
A tojásból és a lisztből kemény tésztát készítünk és elcsipkedjük, vagy aki ezt nem akarja, nokedli keménységű tésztát készítsen és ezt szaggassa bele.
A hegyes erőspaprikát karikákra vágjuk és tálaláskor a gulyásra szórjuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 9 éve 1 hónapja ezelőtt #1207

  • József
  • József profilkép
Tonhalas mártogatós

Hozzávalók:
1 db tonhalkonzerv
2 db főtt tojás
2 db natúr mackó sajt
1 csokor petrezselyem
1 citrom leve
1 majonéz
pici mustár

bors

Elkészítés:
A tonhalkonzervről leöntjük a levet, majd a turmixba öntjük.
Rálocsoljuk a citrom levét, beledobjuk az apróra vágott petrezselymet, majd a turmix-szal kicsit megkeverjük.
Beledobjuk a masszába a 2 tojást és a 2 kockasajtot, majd újabb keverés. Belenyomjuk a majonézt, hozzáadunk 1-2 kiskanál mustárt (a dijoni a legjobb hozzá), a sót és a borsot, majd összefüggő masszává turmixoljuk.
Ha kész, hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Sós kekszekkel tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 9 éve 1 hónapja ezelőtt #1208

  • József
  • József profilkép
Halas rakott krumpli

Hozzávalók:
Ami sohasem hiányozhat belőle:
1 kg burgonya
2-3 főtt tojás
1-2 doboz bármilyen halkonzerv (olajos vagy saját levében)

bors
tejföl vagy joghurt
vaj a kikenéshez
Tetszés szerint:
friss vagy mirelit zöldség: répa, gyökér, petrezselyem, borsó, kukorica, brokkoli, cukkini, gomba
kemény sajt

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, karikákra vágjuk.
A tojást keményre főzzük, majd karikákra vágjuk.
A zöldségeket - ha friss - meghámozzuk, megmossuk és apró kockákra vágjuk, ha mirelit, forró vízzel leöntjük, és szűrőn keresztül lecsepegtetjük.
A konzerveket felnyitjuk.
Egy méretes hőálló tálat (lehetőleg olyat, aminek fedele is van) kivajazunk, a burgonya 1/3-át szépen sorban lerakjuk, sózzuk borsozzuk, erre kerülnek a tojáskarikák (fele), a hal fele és a zöldség fele.
Ezután egy újabb réteg burgonya, só, bors, tojás, hal, zöldség és burgonyával lezárjuk.
A tejfölt ízlés szerint fűszerezzük, kevés tejjel elkeverjük és a tetejére öntjük. 2 dl vízzel - vagy ugyanannyi fehérborral - felöntjük. Kb. 45 percig sütjük. Félidőben még megszórjuk egy kevés reszelt sajttal.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 9 éve 1 hónapja ezelőtt #1209

  • József
  • József profilkép
Magvakban sült pácolt ponty

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg pontyszelet
10 dkg tökmag, tisztított napraforgó, szezámmag, dió vegyesen
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál liszt
1 tojás
A sütéshez: 3 dl olaj
A páchoz:
1 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 színes paprika
1 dl fehérborecet
1 mokkáskanál cukor (ízlés szerint)
2 evőkanál olívaolaj
2 babérlevél
A tálaláshoz:
1 fej saláta
1 citrom

Elkészítés:
A halszeleteket megmossuk, majd megsózzuk, és állni hagyjuk. Gorombára összetörjük a magokat és összekeverjük a zsemlemorzsával.

A halszeleteket lecsöpögtetjük, megforgatjuk lisztben, tojásban és végül a magos morzsában.
Bő, forró olajban, kíméletesen, 5-7 percig sütjük.
Konyhai papírtörlőre vagy szalvétára szedjük, és elkészítjük a pácot.
A sárgarépát, a hagymát és a paprikát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyra metéljük, a keveréket kicsit megsózzuk, és 10 percet állni hagyjuk.
Az ecetet összekeverjük kevés cukorral, az olívaolajjal és 2 dl vízzel, beletesszük a babérlevelet, majd a zöldségekkel összekeverjük.
A kisütött halszeleteket beletesszük a zöldséges pácba, és 1 napig hűtőben pihentetjük.
Tálaláskor megmossuk a salátaleveleket, ráfektetjük a halat, a zöldségekkel együtt, ráteszünk a levéből is, és citrommal díszítjük.
Ízlés szerint paradicsomot vagy más zöldséget is kínálhatunk mellé.

Fogyasztható: másnap
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 9 éve 1 hónapja ezelőtt #1210

  • József
  • József profilkép
Tengeri halas zöld tészta

Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg zöld metélt
2 csomó újhagyma
2 tengeri halfilé (30 dkg)
1/2 citrom leve
1 evőkanál olaj
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
1 evőkanál étkezési keményítő
2 paradicsom

bors

Elkészítés:
A kifőzött tésztát leszűrjük és tűzálló tálba tesszük.
Az újhagymát vastagon felkarikázzuk.
A kettévágott halfiléket citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Forró olajon a haldarabokat mindkét oldalon megpirítjuk, majd kivesszük.
A visszamaradt zsiradékban az újhagymát megpároljuk.
A tejszínnel és a borral felöntve összeforraljuk, végül az 1 evőkanál vízben elkevert keményítővel besűrítjük.
Sózzuk, borsozzuk.
A felkarikázott paradicsomokat és a halat a tésztára fektetjük, majd a mártással meglocsoljuk.
Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.208 másodperc