|
|
-
Hokifli
-
|
Mascarpone
Ne vegyük meg drágán hiszen sokkal olcsóbban is lehet készíteni ugyanolyan minőséget!
Én így csinálom.
A mascarpone krémsajt, tejszínből készül, citromsav hozzáadásával,
formázás, érlelés nélkül.
A készítési folyamat tökéletesen megegyezik a ricottáéval,de az alapanyag más.
Hozzávalók:
2,5 dl zsíros tejszín (nem ultrapasztőrözött)
2 evőkanál citromlé
A tejszínt felmelegítem, mielőtt forrna, belekeverem a citromlevet,
lehúzom a tűzről, és hagyom kihűlni.
A tejszín megdermed, ezt textilpelenkába vagy tiszta konyharuhába fordítom,
és egy éjszakát hagyom lecsöpögni.
Készen is van. Ugye milyen egyszerű?
|
|
-
József
-
|
F I N O M !
Krémlevesek CSICSÓKÁBÓL finom főzelékek alapanyaga. A gyerekek imádják a csicsóka csipszet, ehhez nagyon vékonyra szeleteljük vagy uborkagyaluval szeleteljük a csicsókát, majd forró olajban sütjük ki. Megpárolva, apróra vágott petrezselyemmel is nagyon finom. Burgonyás pogácsa helyett próbálkozhatunk a csicsókás pogácsával.
Ha naranccsal, citrommal, mézzel, almával együtt turmixoljuk össze, egész nap pöröghetünk a sok pozitív energiától.
Nyersen salátákban is finom. A legyalult csicsókát kóstoljuk meg vinaigrette öntetben. Mennyei.
Krémlevesnek is nagyon finom a csicsóka Krémlevesnek is nagyon finom a csicsóka
Az élelmiszeripar rendszeresen használja tápszerek, pótkávék előállítására is.
Civilizációs betegségek ellenszere
|
Utolsó szerkesztés: 9 éve 10 hónapja ezelőtt Írta: József.
|
-
József
-
|
F I N O M !
Szardellás kecskesajtos csemege
Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a sót, és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
2-3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát egy lisztezett deszkán, majd 9*12 cm-es téglalapokat vágunk ki belőle, a hosszanti oldalait megkenjük kissé felvert tojással és kicsit felhajtjuk a szélét, peremet képezve, majd ezt szintén megkenjük tojással.
A tésztadarabok közepét megszurkáljuk villával, majd papírral bélelt sütőlemezre vagy tepsibe helyezzük. A sajtot felaprítjuk kézzel és szétosztjuk a tészta tetején. A szardellákat az olajbogyókkal és a lecsipkedett kakukkfüvet a sajt közé szórjuk, majd a hézagokat befedjük a maradék sajttal. Sóval, borssal ízesítjük, majd a szardella olajával meglocsoljuk.
Előmelegített sütőben, 190 fokon 25 percig sütjük. Miután megsült, friss kakukkfűvel, paradicsomgerezdekkel és zöld olívabogyóval díszítjük.
|
|
-
József
-
|
Málnás pohárkrém
Hozzávalók:
4 pohárhoz:
30-40 dkg málna
3-4 evőkanál porcukor
őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
A krémhez:
25 dkg mascarpone
10-15 dkg tejföl
2 csomag vaníliás cukor
porcukor
Elkészítés:
A málnát tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.
Ezután óvatosan, nehogy a málnaszemek teljesen összetörjenek, keverjük össze a porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább fél óráig állni, hogy az ízek jól összeérjenek, közben óvatosan keverjük át.
A mascarponét keverjük simára az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel.
A poharakba kanalazzuk bele az ízesített, kissé összetört málnát a levével együtt. Ezután kanalazzuk rá a mascarponekrémet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek összeérjenek.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd díszítsük csokoládéforgáccsal, és úgy kínáljuk.
|
|
-
József
-
|
Kelt csörögefánk csigaformában
Hozzávalók:
25 dkg liszt
3 dkg vaj vagy margarin
1/2 dl tejföl
2-3 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál porcukor
2 tojássárga
csipet só
1/2 dkg élesztő
2 cl rum
olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
porcukor, fahéjas porcukor
baracklekvár
Elkészítés:
Elkészítés:
Az élesztőt feloldjuk a tejfölben. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a csipet sót, a feloldott élesztőt, a kétféle cukrot és a rumot. Jól összedolgozzuk, ha szükséges, adunk hozzá még tejlfölt. Cipóba formáljuk, és legalább 30 percig pihentetjük.
Kinyújtjuk 3-4 mm vastagsága, 2 ujjnyi széles, 10-15 cm hosszú csíkokra vágjuk derelyemetélővel, majd csigaformára tekerjük. Ha nem akarjuk, hogy szétnyíljon, fogvájóval összetűzzük.
Felforrósított olajban aranysárgára sütjük mindkét oldalát. Porcukorral,
fahéjas porcukorral vagy barackízzel tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Alma
HOGYAN VÁLASSZUNK?
Válasszunk mindig feszes, sima héjú gyümölcsöt! Minden további szempont az ízlés és az elkészítési mód függvénye: hagyjuk, hogy elvarázsoljon bennünket a ranett jellegzetes illata, a Granny Smith ropogós, savanykás húsa, a Golden omlós édessége.
HOGYAN KÉSZÍTSÜK ELŐ?
Néhány konyhai eszköz megkönnyíti az életünket: a hámozókés segítségével könnyen eltávolíthatjuk a héját; de ne feledkezzünk meg az almacsutka-eltávolítóról, és arról az eszközről sem, amely négybe vágja az almát úgy, hogy a csutkáját egyben megtartja.
NÉHÁNY PRAKTIKA
Az almák szétrepedését úgy tudjuk elkerülni, ha körbehasítjuk a héját a tetejétől 2 centire. A köretnek szánt alma finomabb, ha meglocsoljuk egy kis calvados-szal (almapálinka) vagy almaborral. Ha negyedekbe vágott almát szeretnénk serpenyőben sütni, a gyümölcs húsa úgy lesz puhább, ha két órán át hűtőszekrényben előhűtjük. A hámozás során keletkező héj megszárítva, száraz helyen befőttes üvegben tárolva gyümölcsteáinkat illatosítja, ráadásul enyhe nyugtató hatással is bír.
|
|
|
|
|