|
|
-
József
-
|
Csőben sült sajtos karfiol
1 nagy fej karfiol
3 evőkanál liszt
8 dkg vaj + a formához
5 dl tej
10 dkg cheddar sajt (lereszelve)
só
bors
3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, és sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le.
A lisztet serpenyőben pirítsuk világosra 5 dkg vajon, majd fokozatosan és folyamatosan keverve öntsük hozzá a hideg tejet, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon főzzük selymesre a besamelt. Szórjuk bele a sajtot, és keverjük addig, amíg felolvad.
Tegyük a karfiolt vajjal kikent tűzálló tálba, öntsük rá a sajtmártást, szórjuk rá a zsemlemorzsát, morzsoljuk a tetejére a maradék vajat.
Süssük szép pirosra kb. 20 perc alatt a 220 fokra előmelegített sütőben.
|
|
-
József
-
|
Sajtkrémes-gesztenyés alagút
Hozzávalók:
A piskótához:
4 db tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál finomliszt
1 evőkanál holland kakaópor
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 cl rum
25 dkg mascarpone krémsajt
A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor 1/3 részével, a lisztet átforgatjuk a sütőporral és a kakaóporral.
A tojások fehérjét verni kezdjük a csipet sóval, majd fokozatosan adagolva a cukrot kemény habot verünk belőle.
A kétféle habot óvatosan összeforgatjuk, végül a lisztet is kanalanként beledolgozzuk, de csak finoman, hogy a hab ne törjön össze!
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, 180 fokon kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Lehúzzuk róla a papírt, az őzgerincforma méretére vágjuk, két lapot kapunk, egy széleset és egy keskeny hosszút.
A gesztenyemasszából elveszünk 15 dkg-ot, és olyan hosszú rudat formázunk belőle, mint az őzgerincforma hossza. Az őzgerinzformába tesszük a kihűlt piskóta nagyobbik lapját.
A krémhez a maradék gesztenyemasszát az ízesítőkkel és a krémsajttal kikeverjük, és megtöltjük vele a piskótát 1 cm vastagon félköralakban.
Közepére helyezzük a gesztenyerudat, és a maradék krémmel befedjük.
A kakaós piskótával befedjük, és fóliával betakarva kifagyasztjuk a hűtőben.
A csokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk.
A süteményt a formából tálcára borítjuk, és bevonjuk a csokival.
Hagyjuk dermedni, majd vizes késsel szeleteljük.
|
|
-
József
-
|
Baconnel, füstölt sajttal és lilahagymával töltött rántott karaj
Hozzávalók:
4 szelet karaj (nagyobb, csont nélküli szelet)
4 szelet füstölt sajt
8 szelet bacon
1 fej lilahagyma
só
bors
A panírozáshoz:
20 dkg liszt
3 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez:olaj
Elkészítés:
A megtisztított karajszeleteket sózzuk, borsozzuk.
A lila hagymát karikára vágjuk.
A kiterített hússzeletek egyik oldalára teszünk 2-2 szelet bacont és 1-1 szelet sajtot, majd néhány karika lila hagymát.
Ráhajtjuk a húsok másik felét. Ha szükséges, hústűvel rögzítjük.
A szokásos módon bepanírozzuk (liszt, tojás, prézli).
Bő olajban közepes lángon, hogy átsüljön kisütjük.
|
|
-
József
-
|
Tojásos-sajtos csirkemelltekercs
Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
30 dkg reszelt trappista sajt
2-3 szál újhagyma
4 db tojás
1 evőkanál mustár
8 szelet bacon
só
őrölt fehér bors, szárnyas fűszerkeverék
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük. A csirkemelleket középen éles késsel szétnyitjuk, de nem vágjuk át.
Kiklopfoljuk, sózzuk, szárnyas fűszerkeverékkel megszórjuk. A hagymát apróra, a főtt tojásokat kis kockákra vágjuk.
A reszelt sajtot elkeverjük az apróra vágott hagymával, a mustárral és a kockára vágott főtt tojásokkal.
Ízesítjük őrölt borssal és sóval. A tölteléket elosztjuk a csirkemelleken, feltekerjük, 2-2 szelet baconbe göngyöljük, és szorosan alufóliába csavarjuk.
Tepsibe vagy sütőrácsra tesszük a tekercseket, és közepes lángon kb. 20-25 percig sütjük. Lefejtjük róla óvatosan a fóliát, és néhány perc alatt pirosra sütjük. Felszeletelve tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Krumplis-hagymás tepsis hús
Hozzávalók:
8-10 szelet sertéskaraj vagy -tarja
4 nagy fej vöröshagyma
1 kg krumpli
10 dkg sajt
só
őrölt bors
szerecsendió
kakukkfű
2 evőkanál kukoricaliszt
2 evőkanál olívaolaj
3 dl zöldségalaplé
Elkészítés:
A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tegyük félre.
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt hagymát, és kezdjük el párolni.
Közben szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt borssal és ízlés szerint kakukkfűvel. Addig pároljuk, míg a hagyma szép aranybarnára karamellizálódik.
Ekkor szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.
A hússzeleteket forgassuk meg a kukoricalisztben, majd a visszamaradt zsiradékon, mindkét oldalát süssük szép pirosra.
Az elősütött hússzeleteket helyezzük egy tepsibe egymásmellé, majd borítsuk be a vöröshagymával, szórjuk meg a maradék kukoricaliszttel.
A krumplit pucoljuk meg, vékonyan szeleteljük fel, ízlés szerint sózzuk, keverjük alaposan össze, majd egyenletesen fedjük be vele a hagymás hússzeletek tetejét.
A sütésnél visszamaradt fűszeres zsiradékot öntsük fel a zöldségalaplével, alaposan keverjük össze, óvatosan öntsük bele a tepsibe. Ezután a tepsit fóliával fedjük le.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 1 órán át.
Ezután vegyük le a fóliát, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.
Tálalás előtt szedjük tányérokra a krumplis-hagymás hússzeleteket, ízlés szerint kínálhatunk hozzá friss fejes salátát, csemege uborkát vagy éppen savanyúságot.
|
|
|
|
|