19 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Konyhamalac

Konyhamalac 11 éve 2 hónapja ezelőtt #101

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Hogy kell töltött csirkét készíteni?

Ezt a videót ha megnézitek,beájultok tőle!Pofon egyszerű és igen jól néz ki!

Csont nélküli töltött csirke
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 1 hónapja ezelőtt #109

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Karfiol sütőben sütve

Hozzávalók: 1 közepes karfiol, ½ citrom leve, 3 dl besamelmártás, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 10 dkg reszelt ementáli vagy parmezán sajt, kevés vaj

Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, és negyed óráig hideg vízben áztatjuk. Ezután lobogó, sós, citromos vízben 15 percig főzzük. Vigyázni kell, nehogy túlpuhuljon. Közben elkészítjük a besamelmártást, szerecsendióval ízesítjük, és a tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját és a reszelt sajtot. A mártásnak jó sűrűnek kell lennie.
A megfőtt karfiolt kivajazott tűzálló tálra fektetjük, tetejét bevonjuk a mártással, és kis vajdarabkákat helyezünk rá. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

Egy kis történelem hozzá!

A karfiol a Közel-Keletről származik, s ismerték, szerették már a görögök és a rómaiak is. Hosszú ideig feledésbe merült, majd a XVI. században jelent meg újra a genovai tengerészeknek köszönhetően, akik keletről hozták – mint újdonságot!

A következő évszázadban Olivier de Serres, a nagy mezőgazda a nehezen termelhető növények között említi. La Quintinie, a Napkirály kertésze a magokat Ciprusról hozatta, hogy karfiolt termeszthessen. Franciaországban csak a XVII. század végén sikerült magot termeszteni.

XV. Lajos – aki nagy karfiol-kedvelő volt – uralkodása alatt nevezik el a király egyik kegyencnőjéről "à la du Barry"-nak a karfiolos ételeket. A zöldségfélét abban az időben már egyre többen termesztik, és nagyon népszerű.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 1 hónapja ezelőtt #110

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Mákos-meggyes süti

Hozzávalók:
2 bögre darás liszt,
2 bögre cukor,
2 bögre darált mák,
2 tojás,
2 bögre tej,
citrom reszelt héja,
1 csomag sütőopor,
1 üveg meggybefőtt vagy 1 kg fejtett meggy
(A bögre 3 dl-es)

Elkészítése:
1.a cukrot a tojással habosra keverjük
2.hozzáadjuk a tejet
3.a sütőport belekeverjük a lisztbe
4.belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába
5.a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk.
6.Jól elkeverjük
7.kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit
8.beleöntjük a tésztát
9.a meggyet lecsepegtetjük a levét~ol, majd kevés lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa el
10.a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket
1.előmelegített sütoben kb. 30 perc alatt megsütjük 150 C-fokon

Egy kis történet mellé!

A mák Délkelet-Európában és Ázsia nyugati részén honos, ugyanakkor nálunk is termesztett és kedvelt. A magyar mákos kalács vagy mákos tészta világhirű.


A mák feljegyzett története lényegében az ópium történetével egyezik meg. Kr.e. 4000-ben már a sumérok rajzaikon ábrázolták a növényt, melyek sugallják azt az örömérzetet, amit az ópium nyújtott nekik. Éppen ezért "az öröm virága" névvel is illették. A sumérok hamar tovább adták a mákkal szerzett tapasztalatokat és magát a növényt is az assziroknak, akiktől a babiloniakon keresztül Egyiptomba. Kr.e. 1300 körül az egyiptomiak Théba városában kezdték el termeszteni az általuk "fehér lótusznak"-nak hivott mákot. Az egyiptomi gyógyeljárásokat tartalmazó Ebers-papiruszok számos, máktartalmú szer leirását is őrzik, melyeket elsősorban fájdalomcsillapotásra használták.

Kr.e. 330-ban Nagy Sándor hóditásai során elvitte a mákot Perzsiába és Indiába, ahol szintén hamar rájöttek bóditó hatására. Hamarosan az egész mediterrán vidéken ismert lett, népszerű volt a görögök, rómaiak és az arabok kérében is. Krétán az asszonyok termesztették a mákot. Hippokratész, görög gyógyitó pedig arra a következtetésre jutott, hogy az ópium jól használható gyógyszerként. A Kr.u. 1.századtól egyre gyakrabban alkalmazták vérhas járványok és egyéb hasmenések esetén. Az ókorban egyébként a mákot fűszerként is haszbálták, gyakori volt az a szokás, hogy a kenyeret mákkal szórták meg és úgy sütötték ki. Az igy készült étel korábban még az olimpiára készülő versenyzők asztalán is alapfogásnak számitott egyes területeken


A mák igen nagy kincs a magyar- és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté.
A mákmagok elsősorban jelentős béltisztító hatásuk miatt foglalhatják el méltó helyüket az egészségmegőrző táplálkozásban. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait. A mák jótékony élettani hatása még, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, trombózist. A vér koleszterinszintjét normális szintre állítja. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát, segíti a sebek gyógyulását, növeli a szellemi teljesítőképességet.
A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. Továbbá értékes B1-, B6-, B2-, niacin forrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Továbbá aminosavakban, zsírsavakban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

A magyar konyha jellemző ételei közé tartozik a mákos bejgli, mákos csík, mákos guba, ezek többnyire nagyobb ünnepek alkalmával kerülnek az asztalra. A darált mák töltelékként akkor a legjobb ízű és állagú, ha felhasználás előtt összeforraljuk kevés tejjel és mézzel, vagy cukorral (cukorbetegek édesítőporral). Ízesíthető reszelt, kicsavart almával, mazsolával, sárgabarack dzsemmel, reszelt citromhéjjal is. Bár a mák hagyományosan desszertek, péksütemények ízesítője, a bátrabbak hús mellé is használják (őz, csirke). Fogyasztásának talán egyetlen hátránya, hogy senki nem szeret utána mosolyogni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 1 hónapja ezelőtt #119

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Húsvéti pite

22 cm-es tortaformához

A tésztához
350 g liszt
150 g vaj
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 teáskanál só

A töltelékhez
200 g borsó
200 g kockára vágott sárgarépa
200 g brokkoli
300 g tejföl
3 + 3 tojás
50 g trappista sajt
só, bors

A kenéshez
1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órán át hűtőben pihentetjük.
Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a zöldségeket, majd leszűrjük. Elkeverjük a tejfölt három tojással és a sajttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Olajjal vékonyan kikenjük a tortaformát. A tészta kétharmad részéből 26-27 cm-es, kerek lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a forma alját és oldalát. Beleöntjük a zöldségeket, majd a tejfölös krémet, és elsimítjuk a tölteléket. Kanállal három egyenlő távolságra lévő mélyedést készítünk a zöldséges krémben, majd mindegyikbe egy-egy nyers tojást ütünk.
A maradék tésztából 22 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk, és befedjük vele a tölteléket. Egy vagy több, kisebb méretű lyukat vágunk a tésztába, hogy a sütés alatt keletkező gőz távozhasson.
Lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 1 hónapja ezelőtt #120

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Húsvéti tojás marcipánból

Nemcsak érdekes,de egyúttal megtanulhatsz házilag hamis
marcipán készíteni .

Hozzávalók:

7,5 dkg búzadara
1 dl tej
7,5 dkg porcukor
12,5 dkg kekszpor
12,5 dkg margarin
- mandula-aroma

A hozzávalókat fél adaghoz mértük ki, de ennyiből is rengeteg tojást készíthetünk.

A tejet forraljuk fel, szórjuk bele a búzadarát, majd hagyjuk megduzzadni és kihűlni,
de nem szükséges felforralni a masszát.
A margarint rakjuk egy edénybe, szórjuk rá a porcukrot, majd keverjük össze.
A szobahőmérsékletű margarint könnyebb kikeverni.
Öntsük egy nagy tálba a kekszport, a tejes grízmasszát és a porcukros margarint,
öntsük hozzá a mandula-aromát és keverjük össze az egészet.
Formáljunk tojásokat a keverékből, majd forgassuk bele színes cukorba.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 1 hónapja ezelőtt #129

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Kolbászos rakott tál

12 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
1 csokor újhagyma
4 pár debreceni kolbász
őrölt bors


A lisztet, a tojásokat, a sót, a tejet és a vékony csíkokra vágott újhagymát összekeverjük. A debreceniket egy serpenyőben, kevés forró olajon átsütjük, sütőtálba tesszük, ráöntjük a tésztát, és 25-30 perc alatt forró sütőben ropogósra sütjük. Forrón tálaljuk, savanyú káposztát, uborkát vagy paprikát kínálunk mellé.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.149 másodperc