27 | 12 | 2024
Főmenü
Események
December 2024
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Konyhamalac

Konyhamalac 11 éve 8 hónapja ezelőtt #130

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Baracklekváros almás lepény



Hozzávalók:

50 deka finomliszt

1 deka só

2,5 deka élesztő

5 deka margarin

5 deka cukor

1 egész tojás

25 deka langyos tej

15 deka baracklekvár

5 deka hámozott, szeletelt mandula (Én van mikor diót használok)

1 citrom reszelt héja

1. A tésztához való anyagokból és a reszelt citrom héjából homogén tésztát dagasztunk, majd meleg helyen 20 percig pihentetjük.

2. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk és citromos vízbe áztatjuk, hogy ne barnuljanak meg a levegőn.

3. A tésztát félujjnyi vastagságúra és tepsinagyságúra nyújtjuk, majd megszórjuk a szeletelt mandulával vagy dióval.

4. A negyed almákat szorosan egymás mellé a tésztára rakjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

5. Kelesztés után 220 ℃-os sütőben25-30 percig sütjük.

6. Amíg sül, addig a baracklekvárt vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben folyékonnyá olvasztjuk ha kemény. A még forró süteményt megkenjük vele és így hagyjuk kihülni.

7. Kihülés után felszeleteljük és tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 8 hónapja ezelőtt #142

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Mákos margaréta (Én Mákvirágnak nevezem)



Hozzávalók:

Tészta

35 dkg liszt
1,8 dkg friss élesztő
1,8 dl langyos tej
3,5 dkg cukor
1 felvert tojás fele / a másik fele jó lesz a lekenéshez../
1/2 mokkáskanál só
3,5 dkg olvasztott Vénusz sütőmargarin

Töltelék

20 dkg darált mák
1 dl víz
12 dkg cukor
4 dkg zsemlemorzsa
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
csipet fahéj

Elkészítés:

A hozzávalók 10 virághoz elegendők. A tészta langyos hozzávalóit tálba tesszük, majd kidagasztjuk. Letakarjuk és addig, amíg elkészítjük a tölteléket, hagyjuk pihenni. A töltelékhez a vizet felforraljuk a cukorral, és megvárjuk míg teljesen elolvad benne. Ezután bele tesszük a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a sót. Kikeverjük és teljesen kihűtjük. A tésztát 10 egyenlő részre elosztjuk, majd mindegyik tészta darabból gombócot formálunk. A gombócot kis körré kinyújtjuk és a közepére teszünk egy adagot a töltelékből. Alul összecsípjük a tészta széleket és megint formázunk belőle egy gombócot. A mákos gombócot kissé ellapítjuk, majd ollóval szirmokat vágunk rá. A szirmokat kihajtogatjuk, hogy a töltelék felülre kerüljön. Mikor a mákos margaréták elkészültek, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. A megmaradt tojással lekenjük a tésztát és közepére szezámmagot szórunk. Bekapcsoljuk a sütőt kb. 180 C-ra és a tepsit a hideg sütőbe toljuk. Míg melegszik a sütő, addig a virágok is kelni tudnak majd egy kicsit. 20-25 perc alatt arany barnára sütjük a mákos margarétákat.
Utolsó szerkesztés: 11 éve 8 hónapja ezelőtt Írta: Hokifli.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 8 hónapja ezelőtt #143

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Sonkás tészta

Hozzávalók:

50 dkg tészta
40 dkg sonka
2 dl tejszín
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
olaj

Elkészítés ideje:

40 perc.
Elkészítés menete:

A tésztát főzd fogkeményre, majd szűrd le, és tedd egy kivajazott jénai tálba. A hagymát kockázd fel, és dinszteld meg egy pici olajon. Ha már üveges, add hozzá a felkockázott sonkát is, pirítsd jól át. Amikor kellőképpen megpirult, nyomd hozzá a fokhagymát, fűszerezd sóval és borssal, és keverd hozzá a tejszínt.

Hagyd a lángon még egy-két percig, aztán az egészet keverd a jénaiban levő tésztához. 180 fokra előmelegített sütőben tíz perc alatt süsd készre.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 7 hónapja ezelőtt #170

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Téli kovászos uborka

Közepes és a közepesnél kisebb uborkákat alaposan megtisztítunk, a végeit levágjuk, és a húsát éles késsel bevagdaljuk. Üvegekbe rakjuk. Egy ötliteres üvegbe 1 csokor kaprot, 3 babérlevelet, 2 gerezd fokhagymát, 3 evőkanál sót és az üveget a nyakáig langyos vízzel megtöltjük. 1/2 szeletnyi kenyeret gézbe csomagolunk (ez lényeges, mert így nem morzsolódik szét, egyben ki tudjuk venni), és az uborka tetejére fektetjük. Ezután az üveget vízzel színültig megtöltjük, és folpackkal lekötjük. 4-5 napig napon érleljük, majd a gézbe csomagolt kenyeret kivesszük. 1 kiskanál tartósítószert meg 1 mokkáskanál borkénport szórunk a tetejére, majd lekötjük. Nem kell hűtőszekrényben tárolni, mert nem romlik meg, télire is eltartható. A leve ugyan zavaros, de ez nem befolyásolja a kitűnő ízét, amelyet eddig csak nyáron élvezhettünk.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 7 hónapja ezelőtt #171

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Zakuszka babból
(erdélyi)

1 kg fejtett bab
5 kg pritamin paprika
3 kg hagyma
1 kg sárgarépa
1 l olaj
5 kisdoboz sűrített paradicsom/1 l paradicsomlé
1 cs petrezselyem zöldje aprítva
só, bors, kakukkfű, chilipor
babérlevél


1 A babot sós vízben puhára főzöm.
2 A hagymát ledarálom, és egy edényben szárazra párolom.
3 A ledarált paprikát is szárazra párolom egy másik edényben.
4 A répát lereszelem, és olajban megdinsztelem.
5 Összekeverek mindent, botmixerrel pépesítem, és teszek bele 1 l olajat.
6 Kislángon főzöm 1 órán át (nagyon fröcsköl!).
7 Akkor van kész, ha a tetejére feljön az olaj, ekkor leveszem a tűzről.
8 Fűszerezem, és még egyszer felforralom
9 Azonnal üvegekbe töltöm (a tetejére az olaj kerüljön).
10 Még forrón, 2 dl-es, kisebb üvegekbe töltöm (hogy ne menjen tönkre felbontás után, mivel semmiféle tartósítószert nem tartalmaz), tetejére olaj kerüljön, lezárom.
11 A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom 5 perce, majd mehet a kamrába.
12 Felbontás után hűtőszekrényben tárolom.
13 Pirítóssal vagy friss puha kenyérre kenve nagyon finom.

Lehet azonnal is enni vagy télen.


Zakuszka gombából
(erdélyi)

1,5 l paradicsomlé
1 kg gomba felszeletelve
1 kg hagyma apróra vágva
1 kg paradicsompaprika ledarálva
1 kg zöldpaprika ledarálva
1 l olaj
2 ek citromlé
só, bors, kakukkfű


1 Megfőzöm a gombát sós, citromos vízben, majd lecsepegtetem.
2 Forró olajban megdinsztelem a hagymát.
3 A ledarált paprikát egy száraz lábosban, kislángon addig melegítem, míg a leve elpárolog.
4 Ekkor a hagymához keverem, hozzáadom a gombát, a paradicsomlevet, sót, borsot, kakukkfüvet, és teszek bele 1 l olajat.
5 Állandóan kevergetve, kislángon főzöm ½ órán át (nagyon fröcsköl!).
6 Akkor van kész, ha a tetejére feljön az olaj, ekkor leveszem a tűzről.
7 Fűszerezem, és még egyszer felforralom
8 Azonnal üvegekbe töltöm (a tetejére az olaj kerüljön).
9 Még forrón, 2 dl-es, kisebb üvegekbe töltöm (hogy ne menjen tönkre felbontás után, mivel semmiféle tartósítószert nem tartalmaz), tetejére olaj kerüljön, lezárom.
10 A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom 5 perce, majd mehet a kamrába.
11 Felbontás után hűtőszekrényben tárolom.
12 Pirítóssal vagy friss puha kenyérre kenve nagyon finom.

Ehhez csak a nagy, húsos hirip-gomba (tinóru), rókagomba, barna-, lilapereszke, laskagomba, szárított gomba beáztatva, majd ledarálva jó.
Lehet azonnal is enni vagy télen.


Zakuszka padlizsánból
(erdélyi)

3 kg paradicsompaprika
2,5 kg tv paprika
3 kg padlizsán
80 dkg hagyma apróra felkockázva
1,5 kg paradicsom
1 l olaj
2 csípős paprika
10 babérlevél
só, bors
2 ek méz
4 gerezd fokhagyma zúzva


1 A paradicsomból paradicsompürét főzök.
2 A kétfajta paprikát és a padlizsánokat a sütőben megsütöm roston, vagy fém sütőlapon, melyet a gázégőre helyezek (a füstös íz kedvéért, még jobb faszénen).
3 Ha kihűltek, meghámozom őket, és apróra vágom, levét lecsurgatom.
4 Olajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a paradicsompürét, összefőzöm.
5 Beleteszem a paprikás-padlizsános masszát, a csípős paprikát, a babérlevelet, borsot, sót, mézet és a fokhagymát.
6 Összekeverek mindent, botmixerrel pépesítem, és teszek bele 1 l olajat.
7 Kislángon főzöm 1 órán át (nagyon fröcsköl!).
8 Akkor van kész, ha a tetejére feljön az olaj, ekkor leveszem a tűzről.
9 Fűszerezem, és még egyszer felforralom
10 Azonnal üvegekbe töltöm (a tetejére az olaj kerüljön).
11 Még forrón, 2 dl-es, kisebb üvegekbe töltöm (hogy ne menjen tönkre felbontás után, mivel semmiféle tartósítószert nem tartalmaz), tetejére olaj kerüljön, lezárom.
12 A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom 5 perce, majd mehet a kamrába.
13 Felbontás után hűtőszekrényben tárolom.
14 Pirítóssal vagy friss puha kenyérre kenve nagyon finom.

Lehet azonnal is enni vagy télen.
Szendvicskrémként vagy ízesítésre (pl.: főzelékekbe, húsokhoz, levesekbe, egytálételekbe, omlettbe).


Zakuszka tökből
(erdélyi)

3,5 kg paprika
2 kg tök apróra vágva
1,5 kg padlizsán
1 l paradicsomlé
40 dkg hagyma
2 dl extra szűz olívaolaj
só, bors


1 A paprikát és a padlizsánokat a sütőben megsütöm roston, vagy fém sütőlapon, melyet a gázégőre helyezek(a füstös íz kedvéért, még jobb faszénen).
2 Ha kihűltek, meghámozom őket, és apróra vágom, levét lecsurgatom.
3 A tököt az olajon megpárolom.
4 A zöldségeket, a megdinsztelt hagymát, a paradicsomlevet a fűszerekkel összekeverem, és botmixerrel pépesítem.
5 Összekeverek mindent, botmixerrel pépesítem, és teszek bele 1 l olajat.
6 Kislángon főzöm 1 órán át (nagyon fröcsköl!).
7 Akkor van kész, ha a tetejére feljön az olaj, ekkor leveszem a tűzről.
8 Fűszerezem, és még egyszer felforralom
9 Azonnal üvegekbe töltöm (a tetejére az olaj kerüljön).
10 Még forrón, 2 dl-es, kisebb üvegekbe töltöm (hogy ne menjen tönkre felbontás után, mivel semmiféle tartósítószert nem tartalmaz), tetejére olaj kerüljön, lezárom.
11 A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom 5 perce, majd mehet a kamrába.
12 Felbontás után hűtőszekrényben tárolom.
13 Pirítóssal vagy friss puha kenyérre kenve nagyon finom.

Lehet azonnal is enni vagy télen.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 7 hónapja ezelőtt #181

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Fűszeres gombával töltött burgonyapüré

Hozzávalók 4 főre

10 db közepes burgonya
szerecsendió
só és bors
olíva olaj
1 / 2 kg gomba
2 db hagyma
2-3 gerezd fokhagyma

A burgonyát kockára felvágom és sós vízben megfőzöm , utána leszűröm ,még melegen áttöröm .
Hozzáadom a szerecsendiót, sót, borst,kevés olajat.
Nyomózsákba töltöm és a kivajazott tepsire köröket készítek belőle.
180-190 fokon megsütöm , grillezem .

A gombát és a hagymát felszeletelem , majd kevés olajon megpárolom , közben sózom és borsozom , mellé dobom a fokhagymát is..
Addig párolom míg megpuhul és elpárolog a leve.
A burgonyát kiveszem egy tányérra, a gombát a közepébe kanalazom , salátával kínálom .

Utolsó szerkesztés: 11 éve 7 hónapja ezelőtt Írta: Hokifli. Indoklás: téves
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.117 másodperc