Zakuszka babból
(erdélyi)
1 kg fejtett bab
5 kg pritamin paprika
3 kg hagyma
1 kg sárgarépa
1 l olaj
5 kisdoboz sűrített paradicsom/1 l paradicsomlé
1 cs petrezselyem zöldje aprítva
só, bors, kakukkfű, chilipor
babérlevél
1 A babot sós vízben puhára főzöm.
2 A hagymát ledarálom, és egy edényben szárazra párolom.
3 A ledarált paprikát is szárazra párolom egy másik edényben.
4 A répát lereszelem, és olajban megdinsztelem.
5 Összekeverek mindent, botmixerrel pépesítem, és teszek bele 1 l olajat.
6 Kislángon főzöm 1 órán át (nagyon fröcsköl!).
7 Akkor van kész, ha a tetejére feljön az olaj, ekkor leveszem a tűzről.
8 Fűszerezem, és még egyszer felforralom
9 Azonnal üvegekbe töltöm (a tetejére az olaj kerüljön).
10 Még forrón, 2 dl-es, kisebb üvegekbe töltöm (hogy ne menjen tönkre felbontás után, mivel semmiféle tartósítószert nem tartalmaz), tetejére olaj kerüljön, lezárom.
11 A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom 5 perce, majd mehet a kamrába.
12 Felbontás után hűtőszekrényben tárolom.
13 Pirítóssal vagy friss puha kenyérre kenve nagyon finom.
Lehet azonnal is enni vagy télen.
Zakuszka gombából
(erdélyi)
1,5 l paradicsomlé
1 kg gomba felszeletelve
1 kg hagyma apróra vágva
1 kg paradicsompaprika ledarálva
1 kg zöldpaprika ledarálva
1 l olaj
2 ek citromlé
só, bors, kakukkfű
1 Megfőzöm a gombát sós, citromos vízben, majd lecsepegtetem.
2 Forró olajban megdinsztelem a hagymát.
3 A ledarált paprikát egy száraz lábosban, kislángon addig melegítem, míg a leve elpárolog.
4 Ekkor a hagymához keverem, hozzáadom a gombát, a paradicsomlevet, sót, borsot, kakukkfüvet, és teszek bele 1 l olajat.
5 Állandóan kevergetve, kislángon főzöm ½ órán át (nagyon fröcsköl!).
6 Akkor van kész, ha a tetejére feljön az olaj, ekkor leveszem a tűzről.
7 Fűszerezem, és még egyszer felforralom
8 Azonnal üvegekbe töltöm (a tetejére az olaj kerüljön).
9 Még forrón, 2 dl-es, kisebb üvegekbe töltöm (hogy ne menjen tönkre felbontás után, mivel semmiféle tartósítószert nem tartalmaz), tetejére olaj kerüljön, lezárom.
10 A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom 5 perce, majd mehet a kamrába.
11 Felbontás után hűtőszekrényben tárolom.
12 Pirítóssal vagy friss puha kenyérre kenve nagyon finom.
Ehhez csak a nagy, húsos hirip-gomba (tinóru), rókagomba, barna-, lilapereszke, laskagomba, szárított gomba beáztatva, majd ledarálva jó.
Lehet azonnal is enni vagy télen.
Zakuszka padlizsánból
(erdélyi)
3 kg paradicsompaprika
2,5 kg tv paprika
3 kg padlizsán
80 dkg hagyma apróra felkockázva
1,5 kg paradicsom
1 l olaj
2 csípős paprika
10 babérlevél
só, bors
2 ek méz
4 gerezd fokhagyma zúzva
1 A paradicsomból paradicsompürét főzök.
2 A kétfajta paprikát és a padlizsánokat a sütőben megsütöm roston, vagy fém sütőlapon, melyet a gázégőre helyezek (a füstös íz kedvéért, még jobb faszénen).
3 Ha kihűltek, meghámozom őket, és apróra vágom, levét lecsurgatom.
4 Olajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a paradicsompürét, összefőzöm.
5 Beleteszem a paprikás-padlizsános masszát, a csípős paprikát, a babérlevelet, borsot, sót, mézet és a fokhagymát.
6 Összekeverek mindent, botmixerrel pépesítem, és teszek bele 1 l olajat.
7 Kislángon főzöm 1 órán át (nagyon fröcsköl!).
8 Akkor van kész, ha a tetejére feljön az olaj, ekkor leveszem a tűzről.
9 Fűszerezem, és még egyszer felforralom
10 Azonnal üvegekbe töltöm (a tetejére az olaj kerüljön).
11 Még forrón, 2 dl-es, kisebb üvegekbe töltöm (hogy ne menjen tönkre felbontás után, mivel semmiféle tartósítószert nem tartalmaz), tetejére olaj kerüljön, lezárom.
12 A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom 5 perce, majd mehet a kamrába.
13 Felbontás után hűtőszekrényben tárolom.
14 Pirítóssal vagy friss puha kenyérre kenve nagyon finom.
Lehet azonnal is enni vagy télen.
Szendvicskrémként vagy ízesítésre (pl.: főzelékekbe, húsokhoz, levesekbe, egytálételekbe, omlettbe).
Zakuszka tökből
(erdélyi)
3,5 kg paprika
2 kg tök apróra vágva
1,5 kg padlizsán
1 l paradicsomlé
40 dkg hagyma
2 dl extra szűz olívaolaj
só, bors
1 A paprikát és a padlizsánokat a sütőben megsütöm roston, vagy fém sütőlapon, melyet a gázégőre helyezek(a füstös íz kedvéért, még jobb faszénen).
2 Ha kihűltek, meghámozom őket, és apróra vágom, levét lecsurgatom.
3 A tököt az olajon megpárolom.
4 A zöldségeket, a megdinsztelt hagymát, a paradicsomlevet a fűszerekkel összekeverem, és botmixerrel pépesítem.
5 Összekeverek mindent, botmixerrel pépesítem, és teszek bele 1 l olajat.
6 Kislángon főzöm 1 órán át (nagyon fröcsköl!).
7 Akkor van kész, ha a tetejére feljön az olaj, ekkor leveszem a tűzről.
8 Fűszerezem, és még egyszer felforralom
9 Azonnal üvegekbe töltöm (a tetejére az olaj kerüljön).
10 Még forrón, 2 dl-es, kisebb üvegekbe töltöm (hogy ne menjen tönkre felbontás után, mivel semmiféle tartósítószert nem tartalmaz), tetejére olaj kerüljön, lezárom.
11 A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom 5 perce, majd mehet a kamrába.
12 Felbontás után hűtőszekrényben tárolom.
13 Pirítóssal vagy friss puha kenyérre kenve nagyon finom.
Lehet azonnal is enni vagy télen.