27 | 12 | 2024
Főmenü
Események
December 2024
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Konyhamalac

Konyhamalac 11 éve 10 hónapja ezelőtt #62

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Hókifli :)

40 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
2 dl tejfel
csipet só
50 dkg sűrű lekvár a tölteléknek
porcukor
1 cs. vaníliás cukor

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd csipet sóval, tejfellel összegyúrjuk.
3 részre osztjuk, kis cipókat formázunk, letakarva 15 percig pihentetjük.
Enyhén lisztezett gyúrólapon kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, a korong alsó részére mokkáskanálnyi tölteléket teszünk, feltekerjük kifli alakra. A leesett széleket összegyúrjuk, ez lesz a 4. cipó, ezt is kiszaggatjuk, megtöltjük. Sütőpapírra tesszük, 180 fokon sütjük, kb. 15 percig.
Ha kisült, vaníliás porcukorba hempergetjük.
Puha süti, finom, sokáig eláll.


Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 10 hónapja ezelőtt #76

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Raffaello szelet

Hozzávalók

A tésztához:

6 tojásfehérje
20 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor

A krémhez:

6 tojássárgája
1 cs vaníliás pudingpor
4 dl tej
25 dkg cukor
25 dkg margarin
1 cs Dr.Oetker zselatin fix
1 mk mandulaaroma
10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

A tojásfehérjéket a cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet a sütőport és a kókuszt hozzákeverjük.
egy kb 27 x 35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és kb. közepes lángon (180 fokon), légkeveréses sütőben 20 percig sütjük (nem szabad pirosra sütni, mert akkor kemény, rágós lesz a tészta).
A tojássárgákat a tejjel, a cukorral, a mandulaaromával és a pudingporral összekeverjük és pudingot készítünk belőle.
Ha kihűlt, akkor a margarinnal és a zselatin fix-szel robotgép segítségével kikeverjük, rákenjük a tészta tetejére és megszórjuk a kókuszreszelékkel.
Hűtőben dermesztjük, majd szeleteljük.


Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 10 hónapja ezelőtt #77

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Királyhalom

Hozzávalók:
1 kg nyesedék sertéshús, 5 dl tejföl, 4 fej vöröshagyma, őrölt bors, 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg rizs, 2 ek. zsír, 4 ek. olaj, só.

Elkészítése:
A rizst a szokásos módon, enyhén sós vízben előre megfőzzük. A hagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A húsdarabokat kiverjük, sóval, borssal bedörzsöljük. A káposztát kinyomkodjuk. A hagymakarikákat egy serpenyőben az olajban üvegesre pirítjuk, majd egyenletesen elosztva, kizsírozott tepsibe rakjuk. A húsokat ráhelyezzük egy rétegben, majd beterítjük savanyú káposztával. Erre kerül egy rétegben a párolt rizs, majd még egy sor káposzta. Az egészet megkenjük a tejföl kétharmadával, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 60-70 percen keresztül sütjük, amíg a tejföl aranyszínűvé pirul a tetején. Tálaláskor a maradék tejfölt az egyes adagok tetejére halmozzuk.




Nagyon finom étek.Holnapi menüm lesz megint. :)
Utolsó szerkesztés: 11 éve 10 hónapja ezelőtt Írta: Hokifli. Indoklás: Elírás
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 9 hónapja ezelőtt #87

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Aranygaluska vaniliás öntettel

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
5 dkg porcukor
csipet só
2 tojás sárgája
6 dkg olvasztott vaj, vagy Rama
3 dl langyos tej
1 csomag instant élesztő
A szóráshoz:
20 dkg darált dió
10 dkg nádcukor
8 dkg olvasztott vaj, vagy Rama
A vaníliás öntethez:
1 liter tej
1 csomag vaníliás puding
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál nádcukor

Elkészítés:

A fenti hozzávalókból egy keverőtálban addig dagasztjuk a tésztát (kézzel, géppel, fakanállal), amíg az edény falától elválik. Letakarjuk, langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).

Lisztezett deszkára borítjuk, kisujjnyi vastagságra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatót lisztbe mártjuk, és lehetőleg a legkevesebb hulladékkal kiszaggatjuk. Nem baj, ha nem szabályosan kerek a szaggatott tészta.

Kerek 26 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (vagy bármely más sütőedénybe) 3 sorban rakjuk szellősen a tésztagombócokat, minden tésztasor tetejét az olvasztott vajjal megkenünk, és megszórjuk a darált dió és cukor keverékével. A maradék diós cukrot a tetejére szórjuk.

További 20 percig pihentetjük, közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük és kb. 35 perc alatt megsütjük.

A vaníliás öntethez a tejet feltesszük forrni, közben kevés tejjel kikeverjük a pudingport a cukrokkal, majd folytonos keveréssel hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez, lassan összefőzzük.

Amikor megsült az aranygaluska, kicsit pihentetjük, majd a tortaformát lekapcsoljuk, és kerek tálra helyezzük a tésztát.

Hagyjuk kihűlni, nem késsel vágjuk csak tépkedjük! Ízlés szerint vaníliás öntettel tálaljuk hagyományosan, de nagyon finom csokimártással, borsodóval is
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 9 hónapja ezelőtt #88

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Baconos rakott karfiol

1 nagyobb fej karfiol
50 dkg darált hús
30 dkg rizs
egy fej vöröshagyma
só, bors, pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
6-7 vékony szelet bacon
5 dkg reszelt sajt
besamel mártás

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és egy serpenyőben mérsékelt lángon gyakori kevergetéssel megdinszteljük. A hagyma akkor igazán jó, ha már szinte az összes nedvesség kiment belőle és szép üveges a színe. Ez elég időigényes, de megéri. Ha elkészült, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kicsit megpirítjuk, vigyázva arra, nehogy megégjen. Ezután a serpenyőt levesszük a tűzről, meghintjük egy csipetnyi pirospaprikával, majd átkeverjük és ismét visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk és kb. 15 percig pároljuk, néha átkeverjük, nehogy leégjen. Ha szükséges egy kis vizet öntünk alá, de nekem az a tapasztalatom, hogy elég sok a hús víztartalma, enged ki magából annyit, hogy külön ne keljen adni hozzá. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk majd enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A rizst megmossuk és sós vízben, lassú tűzőn fedő alatt puhára pároljuk.
A mártást elkészítjük.
Előveszünk egy római vagy más, tűzálló tálat és rétegenként lerakjuk a hozzávalókat. Először egy réteg karfiol, egy kicsit megsózzuk, majd erre jön a darált hús, valamint a rizs. Közben bőven meglocsoljuk a mártással, majd ismét jöhet egy réteg és ezt addig ismételjük amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére rákanalazzuk a maradék mártást, ha elfogyott, tejföllel helyettesíthetjük. Lefedjük a tálat, majd 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 percig sütjük. Ezután levesszük a fedőt, megszórjuk az étel tetejét a reszelt sajttal, ráhelyezzük a baconszeleteket és még kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a bacon szépen megsüljön.


Besamel-mártás

2 evőkanál vaj·
2 evőkanál liszt·
fél l tej
szerecsendió

Elkészítés:
A tejet felforraljuk és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval,egy kevés szerecsendióval és borssal fűszerezzük.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 9 hónapja ezelőtt #89

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Kürtőskalács

Hozzávalók:

75 dkg liszt
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
30 g élesztő
4 ek cukor
1 citrom lereszelt héja
1 vaniliás cukor
csipet só
cukor
darált dió

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő.
Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és csíkokra szaggatjuk.
A formákat (én WC papírgurigát használtam amit alufóliába tekertem.) lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
Cukros darált dióba/kakaóba/vaníliás cukorba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. kb 20 percig
Egy kicsit várjunk, hogy hűljenek, hogy le tudjuk szépen húzni a formákról.
Lehet fahéjas cukorban,mákban is beleforgatni.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.078 másodperc