|
|
-
Hokifli
-
|
Hókifli
40 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
2 dl tejfel
csipet só
50 dkg sűrű lekvár a tölteléknek
porcukor
1 cs. vaníliás cukor
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd csipet sóval, tejfellel összegyúrjuk.
3 részre osztjuk, kis cipókat formázunk, letakarva 15 percig pihentetjük.
Enyhén lisztezett gyúrólapon kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, a korong alsó részére mokkáskanálnyi tölteléket teszünk, feltekerjük kifli alakra. A leesett széleket összegyúrjuk, ez lesz a 4. cipó, ezt is kiszaggatjuk, megtöltjük. Sütőpapírra tesszük, 180 fokon sütjük, kb. 15 percig.
Ha kisült, vaníliás porcukorba hempergetjük.
Puha süti, finom, sokáig eláll.
|
|
-
Hokifli
-
|
Raffaello szelet
Hozzávalók
A tésztához:
6 tojásfehérje
20 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor
A krémhez:
6 tojássárgája
1 cs vaníliás pudingpor
4 dl tej
25 dkg cukor
25 dkg margarin
1 cs Dr.Oetker zselatin fix
1 mk mandulaaroma
10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
A tojásfehérjéket a cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet a sütőport és a kókuszt hozzákeverjük.
egy kb 27 x 35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és kb. közepes lángon (180 fokon), légkeveréses sütőben 20 percig sütjük (nem szabad pirosra sütni, mert akkor kemény, rágós lesz a tészta).
A tojássárgákat a tejjel, a cukorral, a mandulaaromával és a pudingporral összekeverjük és pudingot készítünk belőle.
Ha kihűlt, akkor a margarinnal és a zselatin fix-szel robotgép segítségével kikeverjük, rákenjük a tészta tetejére és megszórjuk a kókuszreszelékkel.
Hűtőben dermesztjük, majd szeleteljük.
|
|
-
Hokifli
-
|
Királyhalom
Hozzávalók:
1 kg nyesedék sertéshús, 5 dl tejföl, 4 fej vöröshagyma, őrölt bors, 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg rizs, 2 ek. zsír, 4 ek. olaj, só.
Elkészítése:
A rizst a szokásos módon, enyhén sós vízben előre megfőzzük. A hagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A húsdarabokat kiverjük, sóval, borssal bedörzsöljük. A káposztát kinyomkodjuk. A hagymakarikákat egy serpenyőben az olajban üvegesre pirítjuk, majd egyenletesen elosztva, kizsírozott tepsibe rakjuk. A húsokat ráhelyezzük egy rétegben, majd beterítjük savanyú káposztával. Erre kerül egy rétegben a párolt rizs, majd még egy sor káposzta. Az egészet megkenjük a tejföl kétharmadával, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 60-70 percen keresztül sütjük, amíg a tejföl aranyszínűvé pirul a tetején. Tálaláskor a maradék tejfölt az egyes adagok tetejére halmozzuk.
Nagyon finom étek.Holnapi menüm lesz megint.
|
Utolsó szerkesztés: 11 éve 10 hónapja ezelőtt Írta: Hokifli. Indoklás: Elírás
|
-
Hokifli
-
|
Aranygaluska vaniliás öntettel
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
5 dkg porcukor
csipet só
2 tojás sárgája
6 dkg olvasztott vaj, vagy Rama
3 dl langyos tej
1 csomag instant élesztő
A szóráshoz:
20 dkg darált dió
10 dkg nádcukor
8 dkg olvasztott vaj, vagy Rama
A vaníliás öntethez:
1 liter tej
1 csomag vaníliás puding
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál nádcukor
Elkészítés:
A fenti hozzávalókból egy keverőtálban addig dagasztjuk a tésztát (kézzel, géppel, fakanállal), amíg az edény falától elválik. Letakarjuk, langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
Lisztezett deszkára borítjuk, kisujjnyi vastagságra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatót lisztbe mártjuk, és lehetőleg a legkevesebb hulladékkal kiszaggatjuk. Nem baj, ha nem szabályosan kerek a szaggatott tészta.
Kerek 26 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (vagy bármely más sütőedénybe) 3 sorban rakjuk szellősen a tésztagombócokat, minden tésztasor tetejét az olvasztott vajjal megkenünk, és megszórjuk a darált dió és cukor keverékével. A maradék diós cukrot a tetejére szórjuk.
További 20 percig pihentetjük, közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük és kb. 35 perc alatt megsütjük.
A vaníliás öntethez a tejet feltesszük forrni, közben kevés tejjel kikeverjük a pudingport a cukrokkal, majd folytonos keveréssel hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez, lassan összefőzzük.
Amikor megsült az aranygaluska, kicsit pihentetjük, majd a tortaformát lekapcsoljuk, és kerek tálra helyezzük a tésztát.
Hagyjuk kihűlni, nem késsel vágjuk csak tépkedjük! Ízlés szerint vaníliás öntettel tálaljuk hagyományosan, de nagyon finom csokimártással, borsodóval is
|
|
-
Hokifli
-
|
Baconos rakott karfiol
1 nagyobb fej karfiol
50 dkg darált hús
30 dkg rizs
egy fej vöröshagyma
só, bors, pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
6-7 vékony szelet bacon
5 dkg reszelt sajt
besamel mártás
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és egy serpenyőben mérsékelt lángon gyakori kevergetéssel megdinszteljük. A hagyma akkor igazán jó, ha már szinte az összes nedvesség kiment belőle és szép üveges a színe. Ez elég időigényes, de megéri. Ha elkészült, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kicsit megpirítjuk, vigyázva arra, nehogy megégjen. Ezután a serpenyőt levesszük a tűzről, meghintjük egy csipetnyi pirospaprikával, majd átkeverjük és ismét visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk és kb. 15 percig pároljuk, néha átkeverjük, nehogy leégjen. Ha szükséges egy kis vizet öntünk alá, de nekem az a tapasztalatom, hogy elég sok a hús víztartalma, enged ki magából annyit, hogy külön ne keljen adni hozzá. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk majd enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A rizst megmossuk és sós vízben, lassú tűzőn fedő alatt puhára pároljuk.
A mártást elkészítjük.
Előveszünk egy római vagy más, tűzálló tálat és rétegenként lerakjuk a hozzávalókat. Először egy réteg karfiol, egy kicsit megsózzuk, majd erre jön a darált hús, valamint a rizs. Közben bőven meglocsoljuk a mártással, majd ismét jöhet egy réteg és ezt addig ismételjük amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére rákanalazzuk a maradék mártást, ha elfogyott, tejföllel helyettesíthetjük. Lefedjük a tálat, majd 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 percig sütjük. Ezután levesszük a fedőt, megszórjuk az étel tetejét a reszelt sajttal, ráhelyezzük a baconszeleteket és még kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a bacon szépen megsüljön.
Besamel-mártás
2 evőkanál vaj·
2 evőkanál liszt·
fél l tej
szerecsendió
Elkészítés:
A tejet felforraljuk és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval,egy kevés szerecsendióval és borssal fűszerezzük.
|
|
-
Hokifli
-
|
Kürtőskalács
Hozzávalók:
75 dkg liszt
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
30 g élesztő
4 ek cukor
1 citrom lereszelt héja
1 vaniliás cukor
csipet só
cukor
darált dió
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő.
Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és csíkokra szaggatjuk.
A formákat (én WC papírgurigát használtam amit alufóliába tekertem.) lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
Cukros darált dióba/kakaóba/vaníliás cukorba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. kb 20 percig
Egy kicsit várjunk, hogy hűljenek, hogy le tudjuk szépen húzni a formákról.
Lehet fahéjas cukorban,mákban is beleforgatni.
|
|
|
|
|