19 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Konyhamalac

Konyhamalac 11 éve 1 hete ezelőtt #182

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Tepsiben sült szilvás gombóc

Hozzávalók 8 főre

1 / 2 kg liszt
3 dkg élesztő
2.5 dl tej
10 dkg lágy vaj
8 dkg cukor
4 tojássárga
reszelt citromhéja
csipet só
16 db kimagozott szilva vagy befőtt

A langyos tejben megfuttatom az élesztőt , s teszek bele kevés cukrot is.
Ha megkelt akkor keverem hozzá a lisztet, a tojássárgát , a sót, a maradék langyos tejet, vajat , citromhéját.
Jól kidogozom a tésztát , kézzel egy ideig dagasztom .
Letakarom egy konyharuhával és kétszeresére kelesztem .
Ezután 16 egyforma darabba vágom fel, gombóccá formálom .
A gombócokat kézzel kissé kilapítom , megtöltöm a szilvával, majd megformálom .
Egy közepesen nagy tepsit kivajazok , s egymás mellé rakom a szilvával megtöltött gombócokat.
Még itt is kelesztem egy 25 percet.
150-160 fokra előmelegített sütőbe teszem és kb : 1 / 2 óra alatt megsütöm .
Megvárom míg kihűl és porcukorral megszórva darabolva tálalom .

Nem kell hozzá sok minden, és mégis finomság lesz belőle.
Aki szereti pl : sárgabarackkal is elkészítheti.
Utolsó szerkesztés: 11 éve 1 hete ezelőtt Írta: Hokifli. Indoklás: képhiba
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 1 hete ezelőtt #188

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Csokis fonat ahogy én készítem

Tészta

1 kg liszt
5 tojássárgája
10 dk porcukor
5 dl tej
4 evőkanál étolaj
5 dk élesztő
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag sütőpor

Töltelék

25 dk Rama
20 dk porcukor

Lekenés

5 dkg olvasztott Rama

A tej felét meglangyosítjuk, beleteszünk 1 evőkanál kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt az élesztő, összedolgozzuk a sütőporral elkevert liszttel, a tojások sárgájával, a porcukorral, az étolajjal, a sóval és a többi tejjel. Jól kidolgozzuk és letakarva fél órát kelesztjük
Elkészítjük a tölteléket. 25 dkg Ramát 20 dkg porcukorral és 4 evőkanál kakaóval jól kidolgozunk.
A tepsit kikenjük Ramával.
Ha megkelt a tészta, hat részre osztjuk és mindegyiket nagy tepsi nagyságúra nyújtunk. Mindegyiket lekenjük a csokis töltelékkel és felcsavarjuk. Hat csokis rudat kapunk, amelyeket kettesével összefonunk.
Lekenjük felvert tojással és még fél órát pihentetjük.
Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Ha megkelt a tészta 30 percig sütjük és még melegen lekenjük az olvasztott Ramával.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 1 hete ezelőtt #197

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Paradicsomos-bazsalikomos-tejszínes csirke

Gyors, finom és megunhatatlan. Csupán 6 hozzávaló – pontosabban körettel együtt 7 hozzávaló - kell hozzá, azonban a végeredmény igazi ízorgia.



Hozzávalók:
50-60 dkg kicsontozott csirkemell
7-9 paradicsom
2 dl tejszín
friss vagy szárított bazsalikom

olíva olaj

A csirkemellet és a paradicsomot felkockázom. Kevés olíva olajon a csirkét fehéredésig sütöm, majd beleteszem a paradicsomot, sózom és megszórom 1 evőkanálnyi bazsalikommal és addig főzöm, amíg a paradicsom szétfő.

Akit zavarnak a paradicsomhéjak az ételben, kezdheti azzal, hogy forró víz-jeges víz sokk után lehúzza a paradicsomok héját. Én nem szeretem ezt a konyhai műveletet, így ki szoktam hagyni és inkább apróra vágom a paradicsomot.

Ha a mártás besűrűsödött, felöntöm tejszínnel, összeforralom és már lehet is enni.

Ezt az ételt egész évben szoktam főzni. Ha nincs friss paradicsom, akkor sűrített paradicsommal (paradicsomlével) is helyettesíthető, de ízetlen paradicsomot sohase teszek bele. Illetve én augusztusban meg szoktam pakolni a mélyhűtőt felkockázott paradicsommal. Csinálok 7-10 paradicsomos és 1-2 paradicsomos adagokat. Előbbiből a paradicsomos-tejszínes-bazsalikomos csirke készül, utóbbit pedig pörköltbe szoktam tenni, hogy jobb legyen az íze.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 1 hete ezelőtt #202

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Húsos gombóc

Hozzávalók:

60 dkg öreg krumpli
30-35 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma felkockázva
1, 5 ek pirospaprika (lehet akár csípős is)
só, őrölt bors
kb. 30 dkg liszt + 1 csapott ek
1 egész tojás
1 nagy pohár tejföl

A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk. Sós vízben puhára főzzük.
A vöröshagymát 5 ek olajon megdinszteljük. Beletesszük a darált húst, tovább dinszteljük 4-5 percig. Fűszerezzük. Felengedjük vízzel, és puhára főzzük. Kicsit bővebben legyen leve, mint ahogy a pörköltnek szoktuk.
A megfőtt krumplit leszűrjük, áttörjük és kihűtjük. A pörköltet is leszűrjük.
A tejföl 2/3 részét 1 csapott ek liszttel, 1/2 pohár vízzel jól kikeverjük. Besűrítjük vele a pörköltszaftot, összeforraljuk. A maradék tejfölt tálaláskor kínáljuk.
Az áttört krumpliból, a tojásból, lisztből - amennyit kíván a tészta - gombóctésztát készítünk. Kinyújtjuk, kockára vágjuk, a darált húsból halmokat rakunk a közepére, gombócokat formálunk. Forrásban levő, sós vízben megfőzzük. A megfőtt gombócokat tálba szedjük, és leöntjük a tejfölös szafttal. Még forrón tálaljuk.

Nagyon finom. Maradék főtt burgonya, vagy krumplipüré felhasználására is kiváló.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 1 hete ezelőtt #203

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Citromos szelet

Tésztához:

40 dkg liszt
10 dkg zsír
1 egész tojás
1 ek tej
1 dkg szalalkáli
tejföl

Krémhez:

3 dl tej
3 ek liszt
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 citrom leve

Langyos tejben elkeverjük a szalalkálit, majd tésztát készítünk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
200 fokon 30x35-ös méretű tepsiben 4 lapot sütünk.
A krémhez a tejben simára keverjük a lisztet, majd sűrűre főzzük, és kihűtjük.
Margarint habosra keverjük a porcukorral, majd a főzött krémhez adjuk, és a citrom levével ízesítjük.
Betöltjük a lapokat, lehűtjük, és 2-3 óra múlva szeleteljük.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 1 hete ezelőtt #204

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Sütés nélküli gyümölcskocka

1 kg háztartási keksz (apró kocka alakú)
2 pohár nagy tejföl + 1 pohár kicsi
3 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
idény gyümölcs (málna, eper, sárgadinnye stb.)
a gyümölcshöz illő gyümölcskocsonya
Elkészítés

A 3 pohár tejfölt összekeverjük a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal. Gondolatban négy részre osztjuk, mert ezzel kenjük meg a négy sor keksz közti részeket, és az utolsó kekszsor tetejét.

Egy hagyományos tepsit kibélelünk folpack fóliával, és kirakjuk a kocka keksszel, rákerül a tejföl, keksz, tejföl keksz…. Az utolsó sor kekszet lekenjük a tejfölös krémmel, és minden kockára egy gyümölcsöt teszünk

Elkészítjük a gyümölcskocsonyát és az egész tepsit bevonjuk vele. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd szépen felkockázva tálaljuk. Itt a felhasznált gyümölcs málna.
Ez nagy adag...12 személyre..:)



Kipróbáltam és nagyon finom!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.131 másodperc