|
|
-
Hokifli
-
|
Különleges májpörkölt
Hozzávalók (2-3 személyre): 50 dkg csirkemáj, 1 nagy fej hagyma, őrölt pirospaprika, só,egy nagy gerezd fokhagyma, 2 dl sör, 2 dl víz, bors, szójaszósz, őrölt gyömbér .
Elkészítése:
A hagymát felkockázzuk, majd bő zsíron dinsztelni kezdjük. Rádobunk egy bátor kiskanál őrölt (édes) pirospaprikát, és jó öt percig kevergetjük, míg az alap jól össze nem áll – ezt a jellegzetes illatából tudhatjuk. A májat megmossuk (nem vágjuk fel), és rövid ideig pörköljük az alapon. Ha már kicsit megkapódott, jöhet a víz, ebből nem kell két deciliternél több. Egy púpos kiskanál só után ráöntjük a sört is (szintén két decit), majd ha felforrt, a következőképp fűszerezzük: a fokhagymát zúzva, kevés borsot, két kávéskanál őrölt gyömbért és egy – esetleg két – evőkanál szójaszószt keverünk össze benne. Alapos elkeverés után lefedjük, és kis lángon legfeljebb harminc percig főzzük. Rizzsel és savanyúsággal esszük de jó a galuska is hozzá.
Vajon mi a különbség az egyszerű resztelt máj és a Különlegesen készített májpörkölt között? Amint megkóstolják, tudni fogják!
|
|
-
Hokifli
-
|
Baconos tekercs muffin sütőben
Hozzávalók:
Tészta (24 db-hoz):
60 dkg liszt,
1 tojás,
5 dkg margarin,
2,5 dl tej,
1 kk cukor,
2,5 dkg élesztő
Töltelék:
10 dkg margarin,
20 dkg sajt,
4 -5 szál zöldhagyma (én rendes hagymát vágtam apróra)
Egyéb:
24 szelet bacon szalonna,
1 tojás sárgája,
maradék reszelt sajt
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros - langyos tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez, majd ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Langyos helyen, letakarva fél órát kelesztjük.
Amíg kel a tészta a sajtot lereszeljük, a hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a margarint kissé megolvasztjuk, majd krémesre kavarjuk.
A muffinforma mélyedéseit enyhén kiolajazzuk és kibéleljük egy-egy szelet baconnel. Miután megkelt a tészta, a felét lisztezett felületre borítjuk, téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a margarin felével, részórjuk a sajt felét majd a zöldhagyma felét is, ezután feltekerjük. 12 egyforma részre vágjuk, majd egyenként a szalonnával bélelt muffinformákba rakjuk. Megkenjük tojássárgájával, szórunk rá egy kevés sajtot és előmelegített 180 fokos sütőben 25 percig sütjük, majd kivéve őket a formából, még 5 percre visszahelyezzük a sütőbe, hogy a szalonna is megpiruljon. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
|
|
-
Hokifli
-
|
Sonkáskocka
Hozzávalók: 60 deka liszt, 15 deka sonka vagy darált sovány füstölt főtt sertéshús, 3 egész tojás, 2 deci tejfel, só, 5 deka zsír, 5 deka vaj, zsemlyemorzsa.
60 deka lisztből, 1 egész tojásból, só és vízből, félkemény tésztát készítünk, melyet jó vékonyra kinyújtva, kockára vágunk. A kockatésztát, forrásban lévő sós vízbe főzve, ha a víz tetejére feljött főzés közben, úgy kiszedjük, leöblítjük és egy lábasban felmelegített 5 deka zsírral elkeverjük. Egy edényben keverjünk össze: 2 egész tojást, 2 deci tejfelt, sót és daráltsonkát. az egészet öntsük a tésztára, mellyel összekeverve, egy vajjal vastagon megkent mélyebb sütőpléhbe téve ( erre legalkalmasabb egy vajjal kikent kuglóf-forma ), melyet zsemlyemorzsával kihintettünk és középmeleg sütőben, jól meghuzogatva, majd a tetejét ropogósra sütve, de nem kiszárítva, készítjük el.
A sütés után a formát pár percre letakarjuk égy fedővel és azután borítjuk ki a tésztástálra.
|
|
-
Hokifli
-
|
KOLBÁSZOS- SAVANYÚ KÁPOSZTA
Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta
20 dkg paraszt kolbász (puhább)
zsálya
A káposztát lemossuk igény szerint átvagdossuk. Egy lábosban, egy kis vízzel felöntjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben, ha kell a vizet pótoljuk; a vége felé fehérbort is adhatunk hozzá. A kolbászt kicsit ferdén, kb. fél centis karikákra vágjuk. Amikor a káposzta elérte a kívánt puhaságot, beleszórjuk a kolbászkarikákat és a zsályát. 5 perc alatt, csak annyira, hogy a kolbász átmelegedjen, illetve a színét kiengedje, fedő nélkül készre pároljuk.
Sült, pirított burgonyával, ízlés szerint tejföllel tálaljuk, aprított lilahagymával díszíthetjük.
Régen finom házi kenyérrel fogyasztottuk. A hozzávalók természetesen mind-mind házi készítésű volt.
|
|
-
Hokifli
-
|
Sör-rolád
Hozzávalók:
10 vékony szelet rövidkaraj (kb. 1,5 kg csontostul)
10 vékony szelet téglalap alakú gépsonka
10 vékony szelet nyers füstölt tarja
10 vékony szelet füstölt szalonna
1 nagy, vagy 2 kisebb répa
3 kicsi, vagy 2 nagy csemegeuborka
só
bors
pirospaprika
mustár
olaj
fél fakanál Vegeta
1 üveg (vagy doboz) sör
4 evőkanál tejföl
Ha nem szeletelt rövidkarajt veszel, akkor kérd meg a hentest, hogy válassza le a csontról a húst. Kb. másfél kiló csontos karajt kell venned, hogy 10 szép szelet kijöjjön belőle. (Ez itt 2,2 kiló volt csonttal együtt, és 15 szelet hús lett belőle. Most jut eszembe, hogy csont nélküli karajt is lehet kapni…hát, azt úgy kérjed, hogy 10 szelet kiteljen belőle.) Személyenként 2 roládot számolj, többet nem fognak kérni, mert nagyon tömény.
Szeleteld fel a karajt kb. 1 cm vékony szeletekre. Az utolsó vágáskor már nehéz megfogni a húst, ezért inkább fektesd le, és vízszintesen nyiszáld ketté.
Mindegyik hússzeletre kell majd tenni egy-egy szelet répát, uborkát és füstölt tarját; most ezeket készítsd elő.
10 vékony szelet répát kell gyártani. Először csak 1 répát pucolj meg, hátha az is elég. Mosd meg, derékban vágd ketté (kb. 10 cm hosszú szeletekre lesz szükség), és szeleteld fel vékony darabokra (3-5 mm).
10 szelet uborkát is vágj, 2 csemegeuborkából kivan. A szeletelés előtt vágd le azt a végüket, ahol a szár csonkja van. A másik végével nincs baj. Olyan kicsik voltak ezek a csemegeuborkák, hogy 20 szeletet vágtam (3 uborka), és 1 helyett 2-t tettem minden szelet húsra. Ha nagy az uborka, akkor 10 szelet is elég.
Hogy a tarja is olyan hosszúkás legyen, mint a répa, hosszában vágd ketté mind a 10 szeletet. A kövérjét erősen kell vágni, mert képes egyben maradni. Célszerű váltakozó irányban rakni a fél szeleteket a kupacra, hogy könnyen el lehessen venni egy-egy darabot.
A nyers tarjákat egy kicsit elő kell sütni. Egy nagy serpenyőbe önts egy kevés olajat, forrósítsd fel, és tegyél bele annyi tarjaszeletet, amennyi csak belefér. Jó lenne, ha 10 elférne egyszerre, mert akkor 2 részletben az összest ki lehetne sütni. 1 perc sütés után egyesével fordítsd meg őket (én alányúltam egy favillával, kézzel megcsíptem a végét, és úgy fordítottam át), és a másik oldalukat is süsd 1 percig. Közben készíts oda egy kistányért, amire kiszeded a mindkét oldalán elősütött szeleteket.
Mielőtt hozzáfognál a roládok összeállításához, készítsd oda a hőálló tepsit, amiben majd sütöd a tekercseket. Legyen magas a pereme, mert ez szaftos kaja lesz. Öntsd a tepsibe azt az olajat, amiben a tarják sültek, és még egy kevés olajat az üvegből, hogy fedje be az edény alját. (A serpenyőt még ne mosd el!) Legyen kéznél a hús, só, sonka, mustár, répa, uborka, tarja. (Itt most nem látszik a sonka, de ott van az asztalon.) Gyújtsd be a sütőt, állítsd 250 fokra! (forró)
Végy egy szelet húst a vágódeszkára, és először is 1 cm-enként vagdosd be a szélén futó kövérjét. Utána mindkét oldalát klopfold ki (verd laposra ). Ha nincs húsklopfolód, akkor a kés fokával ütögesd végig a szeletet először keresztben, aztán hosszában.
Sózd meg a hús mindkét oldalát egy-egy csipet sóval, aztán teríts rá egy szelet sonkát, és kend meg vékonyan mustárral.
Na, most már tényleg mindjárt lesz egy rolád! Tegyél a mustáros sonkára – keresztben – egy szelet uborkát, 1 répát, 1 tarját, és ha még van hely, akkor megint 1 uborkát. A rövidebb oldala mentén (úgy, hogy a répának ne kelljen meghajolnia) göngyöld fel a húst, vigyázva, hogy ne told odébb a rátett dolgokat. Úgy tedd a tepsibe, hogy épp csak egy kicsit lógjon ki felfele a tekercs széle – ahogy a képen látod.
Sorban egymás mellé tedd a kész roládokat. Ha úgy néz ki, hogy több már nem fér, akkor még össze lehet őket nyomni, és be lehet szorítani még egy tekercset. A többit pedig már hosszában tedd a tepsibe, ha máshogy nem fér.Szórd meg borssal, aztán pirospaprikával a roládokat.
Rendezd el a maradék elősütött füstölt tarját a hústekercseken.
Utána szalonna borítást kap az egész, ezért vágj le 10 vékony szeletet a szalonnatömbből. De nem kell szeletenként elvágni a bőrét is, csak a szalonnabőrig vágd a szeleteket, és csak a végén vágd át a bőrt is – oldalára dűtve a szalonnát. Utána vágd le egyben a 10 szelet talpáról a szalonnabőrt.
A szalonnaszeleteket vágd fel csíkokra, és terítsd be velük a hústekercseket. Mindjárt mehet a sütőbe, csak előbb még önts rá egy kis vegetás vizet. Abba a serpenyőbe, amiben a tarják sültek, önts kb. 1 dl vizet, és szórj bele egy (szűk) fél fakanál Vegetát. Keverd el, és öntsd a hústekercsekre.
Tépj le a tepsinél kb. 5 cm-rel hosszabb alufóliát, és fedd le vele a tepsit. Hajtsd le a széleket, hogy ne lifegjen. Tedd be a tepsit a sütőbe; a rács középen legyen (nálam alulról a 3. sín). Állítsd be az időzítőórát 45 percre, és hadd süljön! (Közben meg lehet csinálni a salátát meg a rizs köretet.)
Ha letelt az idő, akkor (edényfogó kesztyűvel) vedd ki egy falapra a tepsit, vedd le róla az alufóliát – vigyázz! forró gőz csap ki alóla – és locsold meg a roládokat kb. 2 dl sörrel. Fólia nélkül tedd vissza a sütőbe, és süsd még 20 percig. Közben 2-3-szor egy kanállal locsold meg a roládok tetejét a sörös lével; így szép ropogósra sül. (A locsoláshoz nem kell megint kivenni a tepsit, csak félig húzd ki, egyik kezeddel tartsd a tepsit, a másikkal locsold a húst. De ha nincs még ilyesmiben gyakorlatod, akkor inkább a locsoláshoz is vedd ki a tepsit, és tedd az asztalra.) Ha letelt a 20 perc, megint vedd ki a tepsit.
Egy uborkacsipesszel szedd át a megsült roládokat egy tálba. Óvatosan, hogy szét ne essenek! A sült hús levébe tégy 4 evőkanál tejfölt, és jól keverd el.
A tejfölös szaftot tedd vissza a sütőbe 2-3 percre, hogy jól forrósodjon át. Vedd ki megint a tepsit, és óvatosan tedd bele vissza a sör-roládokat. Most már tényleg készen van!
Babra munka de megéri!
|
|
-
Hokifli
-
|
Szilveszter sütemény
Hozzávalók (2 adag):
1 kg liszt
50 dkg porcukor
2 cs. sütőpor
2 cs. vaníliacukor
40 dkg Ráma margarin
4 egész tojás
lekvár, ami nem folyik
Fontos tudni, hogy csak másnapra puhul meg, akkor finom! Tehát előző nap süsd meg!
Egy nagy tálba borítsd bele az 1 kg lisztet, mérd hozzá a fél kg porcukrot, tedd bele a 2 csomag sütőport és a 2 csomag vaníliacukrot. (Én kilósat szoktam venni, ebből 3 teáskanál felel meg 1 csomagnak.) Ezeket keverd el.
Mérd le a 40 dkg Rámát. A rámás papíron 5 dekánként van beosztás, azt is használhatod. Ellenőriztem, pontos. Darabold a Rámát a liszthez, aztán a két tenyered között morzsold el a vajdarabokat a cukros liszttel. (Vigyázz, mert a porcukros liszt nagyon röpköd; olyan selymes az egész. Jó, ha előtte letörlöd az asztalt ill. az aktuális munkafelületet, mert akkor összegyűjtheted, ami mellé megy, és visszateheted a tálba.) Tökélyre nem kell törekedned, maradhatnak benne kis vajcsomók. Ezek majd úgyis szétmennek a gyúráskor.
Kotorj egy kis gödröt a liszt közepébe, és abba üsd a 4 tojást (de egyenként vizsgáld meg őket, hogy jók-e). Keverd össze a tojásokat, és mindig húzz hozzá egy kis lisztet a gödör falából. Egyre nő a tojásos gödör, egyre csökken a lisztfal. Ameddig csak tudod, fakanállal dolgozd ki a tésztát.
De utána már kézzel kell gyúrni. Jó tészta, nem olyan ragacsos. Formálj belőle gömböt, aztán tedd be egy nájlonzacskóba, és félórára tedd be a hűtőbe (egy kisebb tálban).
Ha már csak 5 percet mutat az óra, akkor készítsd oda a gyúródeszkát, és lisztezd be. Vedd ki a tésztát a hűtőből, szedd le róla a nájlont, és vágd 4 részre (a tésztát). Egy negyed részből formálj gömböt, ezt fogod majd kinyújtani.
Most készítsd elő a tepsit is! Rajzolj bele valamit Rámával, aztán egy darab vajpapírral kend szét egyenletesen a Rámát. Utána szórj a tepsibe egy kis lisztet, és kocogtatva, mozgatva oszlasd el a lisztet a tepsi alján. Gyújtsd be a sütőt, állítsd 180 fokra. Mire az első tepsit telerakod, felmelegszik a sütő.
Nyújtsd ki a tésztát vékonyra (kb. fél centisre), miközben néha emeld meg, és lisztezd be alatta a deszkát. Ha kész, akkor kis pogácsaszaggatóval szaggass kis karikákat a tésztából.
A leeső tésztavégeket gyűjtsd egy kupacba, majd hozzágyúrod a következő negyedgömbhöz. Késsel nyúlj a karikák alá, és a késről fektesd őket a tepsibe.
Ha megtelt a tepsi, tedd be a sütőbe sülni, 15 percre. Közben szaggasd ki az első kinyújtott negyed-tészta megmaradt részét. Ebből is lesz még egy tepsire való! A váltó-tepsit is vajazd-lisztezd ki, és rendezd bele a karikákat.
Megsült az első tepsi sütemény! Majdnem úgy néz ki, mint amikor odatettem. Lehet, hogy sülhetett volna még pár percet,…de így is jó. Tedd oda sülni a második adag karikát. Utána az első tepsiből szedd ki valami lapátszerű eszközzel egy tálra vagy tálcára (lehetőleg ne műanyagra!) a karikákat. Jó lenne, ha valaki segítene összeragasztani a karikákat, amíg te kinyújtod a következő negyed-gömböt, aztán pedig még ki is szaggatod és a kiürült tepsibe rendezed a következő adag süteményt! Ha nincs segítséged, akkor hagyd a ragasztást későbbre, előbb készítsd elő a következő tepsi süteményt. A Szilveszter sütemény tehát úgy nyeri el végleges kinézetét, hogy fogsz egy karikát, az aljára egy késsel kensz egy kevés lekvárt (ha sok a lekvár, akkor a ragasztáskor kibuggyan a fölösleg), aztán ráteszel egy másik karikát, az aljával a lekvár felé. A kész süteményeket rendezd egy szép tálcára.
Az 1 kg lisztből 8 tepsi tészta lett, 8 x 36 = 288 db karika, vagyis ennek a fele, 144 db összeragasztott sütemény. Ha úgy gondolod, hogy 70 db süti is elég, akkor csak 1 adagot süss, vagyis minden hozzávalóból a felét vedd!
|
|
|
|
|