28 | 12 | 2024
Főmenü
Események
December 2024
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Konyhamalac

Konyhamalac 11 éve 7 hónapja ezelőtt #235

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Rigó Jancsi

Hozzávalók a tésztához:

4 tojás
120 g cukor
120 g finomliszt
2 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál olaj
csipet só

A krémhez:

250 ml édesített cukrászhab (nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható)
2-3 evőkanál porcukor
2 evőkanál keserű kakaópor
1 evőkanál expressz instant zselatinpor
+ 2-3 evőkanál baracklekvár

A mázhoz:

90 g étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Egy tálban robotgéppel krémesítsük össze a cukrot a tojásokkal. Keverjük össze a lisztet, a kakaóport, és tegyünk bele egy csipetnyi sót, majd szitáljuk bele a tojásos masszába, és forgassuk össze.
Öntsük a masszát a tepsibe, és kb. 10 perc alatt süssük készre a piskótát. Amikor a piskóta kihűlt, vágjuk kétfelé. Az egyik felét tegyük a tepsibe, ez lesz a süti alja, és kenjük meg lekvárral. A piskóta másik felére tesszük a csokimázat. Ehhez gőz fölött olvasszuk fel az olajba tördelt étcsokoládét, és kenjük a piskótára. Tegyük a hűtőbe, majd nagyjából húsz perc után, amikor már a máz megdermedt, vágjuk nagyobb kockákra (kb. 4x4 cm-esre).

A krémhez robotgéppel verjük fel kemény habbá a tejszínt, közben keverjük bele a zselatinport. Szitáljuk bele a kakaóport és a porcukrot, és óvatosan forgassuk össze.
Kenjük a krémet az alsó lapra, és egyenletesen simítsuk el minden oldalról, majd fektessük egyenként a tetejére a csokimázas piskótakockákat. Tálalás előtt pihentessük a hűtőben néhány órát.

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 7 hónapja ezelőtt #236

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Paradicsomos-bazsalikomos-tejszínes csirke



Hozzávalók:
50-60 dkg kicsontozott csirkemell
7-9 paradicsom
2 dl tejszín
friss vagy szárított bazsalikom

olíva olaj

A csirkemellet és a paradicsomot felkockázom. Kevés olíva olajon a csirkét fehéredésig sütöm, majd beleteszem a paradicsomot, sózom és megszórom 1 evőkanálnyi bazsalikommal és addig főzöm, amíg a paradicsom szétfő.

Akit zavarnak a paradicsomhéjak az ételben, kezdheti azzal, hogy forró víz-jeges víz sokk után lehúzza a paradicsomok héját. Én nem szeretem ezt a konyhai műveletet, így ki szoktam hagyni és inkább apróra vágom a paradicsomot.

Ha a mártás besűrűsödött, felöntöm tejszínnel, összeforralom és már lehet is enni.

Ezt az ételt egész évben szoktam főzni. Ha nincs friss paradicsom, akkor sűrített paradicsommal (paradicsomlével) is helyettesíthető, de ízetlen paradicsomot sohase teszek bele. Illetve én augusztusban meg szoktam pakolni a mélyhűtőt felkockázott paradicsommal. Csinálok 7-10 paradicsomos és 1-2 paradicsomos adagokat. Előbbiből a paradicsomos-tejszínes-bazsalikomos csirke készül, utóbbit pedig pörköltbe szoktam tenni, hogy jobb legyen az íze.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 7 hónapja ezelőtt #238

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Üdítő desszert - sütés nélkül

Ez a finomság - gondolom - bizonyára sokak számára ismert, de....ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás.....ezért megosztom veletek, én hogyan készítem...


......persze olyan is akadhat, aki nem ismeri :)......nagyon egyszerű, gyors és csak úgy eteti magát :).......lássunk neki :)....

Hozzávalók: 2 doboz nagy (20 százalékos) tejföl,
4 vaníliás cukor,
egy nagy citrom reszelt héja és leve (vagy 2 kisebb),
cukor - ízlés szerint (kellemesen savanykásan édes legyen),
egy tortazselé,
40-50 dkg idény gyümölcs (télen fagyasztott, illetve befőtt),
3 dl gyümölcslé (ez lehet a befőtt saját leve, rostos üdítő, szörp),
kb.: 30 dkg háztartási keksz

Elkészítés: A tejfölt a cukrokkal, citromos „dolgokkal” jól kikeverjük.
Egy magasabb falú jénai edénybe rétegezve lerakjuk: 1 sor keksz, rá a tejfölös cucc, megint keksz és tejfölös cucc.....
addig folytatjuk, míg el nem fogy, de a tetején tejfölös réteg legyen.
Lefedjük, hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a gyümölcsöt a tetejére.
Én most egy egzotikus gyümölcskonzervet használtam,
mert reggel elfelejtettem kivenni a fagyasztóból epret vagy málnát,
friss pedig nem volt itthon, mert hirtelen jött ötlettől vezérelve
készítettem az előző hétvégén, s már nem állt módomban vásárolni.
Így is isteni volt, máskor is készítettem már ezzel
- ilyen mindig van itthon tartalékban.
Ha friss gyümölcsből készítjük, akkor jól megmossuk, amelyik hámozást,
magozást, s egyéb tisztogatási műveletet igénye, azt elvégezzük,
felaprítjuk, rászórjuk a réteges keksz tetejére, s leöntjük a gyümölcsléből és tortazseléből készített - a tasak leírása alapján - folyadékkal.
Célszerű este készíteni, s egy éjszakára a hűtőben pihentetni, így a keksz megpuhul, az ízek összeérnek!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 7 hónapja ezelőtt #246

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Bendő mester


Hozzávalók:

3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom
1/2 marék oregánó
1 tk. édespaprika
120 ml. olivaolaj
2 db lila hagyma
2 db kápiapaprika
1/2 kg kisebb szemű burgonya
15 dkg lángolt kolbász
50 ml csirkehúslé
6 csirkecomb
6 szárny
és petrezselyem a végére..

100 ml olivaolajba beletörjük a fokhagymát,belereszeljük a citomhélyát,belenyomunk 1 szorításnyi citromlevet majd hozzáadjuk a paprikaport és az oregánót és ízlés szerint sót.
Ezt jól elkeverjük és 5 percet állni hagyjuk hogy a paprika kieressze a színét és ezután bepácoljuk vele a combot és a szárnyat kb. 2 órára.
Addíg a burgonyát megpucoljuk,félbevágjuk és 8-10 perc alatt félpuhára főzzük.
A hagymát és a paprikát megpucoljuk és 4-6 felé vágjuk.
Miután minden megvan a fogunk egy tepsit kikenjük zsírral vagy olajjal és a burgonyát lerakjuk a tepsibe,elosztjuk rajta a hagymát,tetszés szerint sózzuk borsozzuk majd rányomjuk a citrom maradék levét.
Ezután elhelyezzük a pácolt combokat és szárnyakat és közéjük rakjuk a paprikát és az 5-8 mm-re felvágott kolbászkarikákat és aláöntjük az 50 ml. csirkehúslevet.
Alufólia alatt sütjük 45-50 percig majd utána 15 percig aranybarnára pirítjuk.
Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 7 hónapja ezelőtt #247

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Csokis-rumos fatuskó

Volt ugye az alap vaníliás, ami egyszerűen isteni (szerény, szerény), és majd' 20 év után már rögtön eszembe is jutott: vajh' milyen is lenne ugyanez csokis-rumos krémmel?

Kipróbáltam, őrületesen jó!

Érdekes módon csokiimádat ide vagy oda, holtverseny van számomra a két íz között, még elfogultan sem tudom azt mondani erre a verzióra, hogy jobb.

Tessék kipróbálni és véleményt alkotni :-)



Csokis-rumos fatuskó

Hozzávalók a piskótához:

7 tojás
30 dkg (por)cukor
9 ek. víz
2 ek. cukrozatlan kakaópor
22 dkg liszt
1 cs. sütőpor
csipet só



A krémhez:

2 tojás sárgája
3 ek. liszt
5 dl tej
15-20 dkg cukor (ki milyen édesen)
20 dkg vaj
2-3 ek. cukrozatlan kakaópor
ízlés szerint rum/rumaroma



A tetejére:

kb. 5 dkg kókuszreszelék


A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, majd a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a kakaós masszával.

Sütőpapírral bélelt, kb. 20x40 cm-es (közepes) tepsiben 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, kb. 25 perc alatt.

Rács téve hűlni hagyjuk.

Míg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját elkeverjük a liszttel, kakaóporral és a tejjel, takaréklángon, ovális habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a cukrot és a rumot/rumaromát, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a puha vajat. Érdemes ilyenkor elektromos habverővel/botmixerrel könnyedén átpörgetni, hogy könnyű, laza krémünk legyen.

A kihűlt piskótát félbevágjuk, szerintem a legjobb cérnával, gyönyörű egyenletesre elvágja. Megtöltjük a krém kétharmadával, befedjük a piskóta másik felével, majd a tetejét is bekenjük a krémmel, végül meghintjük kókuszreszelékkel.

Azonnal fogyasztható.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 6 hónapja ezelőtt #254

  • tunodo
  • tunodo profilkép
Én sajnos nem tudok ilyen finomságokat sütni-főzni , de abban biztos vagyok,hogy az óvoda konyhásai igen.Ezt most csak azért jegyzem meg,mert onnan ebédelünk és az a véleményünk a nagybeteg feleségemmel együtt,hogy kitűnő ételeket főznek ! Nagyon finomak,jó ízűek az ebédek ! Gratulálok !
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.082 másodperc