05 | 04 | 2025
Főmenü
Események
April 2025
M T W T F S S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Konyhamalac

Konyhamalac 11 éve 9 hónapja ezelőtt #275

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Mogyoróvajas ropogtatós


Hozzávalók:

19 dkg liszt
4,5 dkg kakaópor
½ kiskanál szódabikarbóna
11,5 dkg puha vaj
10 dkg + 2 ek cukor
10 dkg barna cukor
6,5 dkg mogyoróvaj
1 db tojás
1 ek tej
1 kiskanál vaníliakivonat

Töltelékhez:

7,5 dkg porcukor
13 dkg mogyoróvaj

A sütőt előmelegítjük 175 C-ra. A lisztet, a kakaót és a szódabikarbónát összekeverjük. A vajat, a 10-10 dkg fehér és barna cukrot és a mogyoróvajat robotgéppel kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet és a vaníliát, és azokkal is jól összedolgozzuk.
Hozzákeverjük a kakaós lisztet, majd a tésztából 32 db kb. 3 cm átmérőjű golyót gyúrunk, és félretesszük.
A töltelékhez a porcukrot és a mogyoróvajat simára keverjük, és 2 cm-es golyókat gyúrunk belőle.
A tésztagolyókat kicsit kilapítjuk, a közepükbe teszünk 1-1 mogyoróvajas golyót, és a tésztát ráhajtva újra golyóvá formázzuk őket.
A golyókat egymástól 5 cm-es távolságra egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd egy üvegpohár alját 2 evőkanál cukorba mártjuk, és a golyókat kissé lenyomkodjuk vele.
A kekszeket adagonként 8 percig sütjük, akkor kész, ha a tetejük megrepedezik, még puhán kell kivenni. 1 percet állni hagyjuk, és sütőrácsra szedve hagyjuk kihűlni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 9 hónapja ezelőtt #276

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Almával töltött csirke, párolt zöldségekkel

Nem kíván sok előkészületet ennek a receptnek az elkészítése. Mindent bele a sütőzacskóba, és már sülhet is a csirke.

Hozzávalók 3-4 főre:

1 nagyobb tanyasi csirke,
2 nagyobb savanykás alma,
1 nagy marék aszalt szilva,
1 vöröshagyma,
só,
1 sütőzacskó

Elkészítés: A bontott csirkét megmossuk majd törlőkendővel felszárítjuk róla a nedvességet.
Kívül-belül átkenjük vékonyan sóval.
Az almát meghámozzuk, és cikkekre vágjuk.
A hagymát szeletekre vágjuk.
Az alma felével, a szilva felével, és egy kevés vöröshagymával
megtöltjük a csirke belsejét.
A lyukat fogpiszkálóval megtűzzük.
A csirkét sütőzacskóba tesszük, és mellé dobáljuk a maradék zöldséget, gyümölcsöt.
Előmelegített sütőben készre sütjük.
Látni fogjuk a színén, ha készen van. De kb. 40 perc minimum szükséges.
Ha készen van, a zacskóban lévő zöldségeket, a kisült szafttal, és tejszínnel leturmixolunk. Ha kell, kevés vízzel hígítjuk a mártást.
Párolt zöldségekkel, és a mártással tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 9 hónapja ezelőtt #285

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Rakott brokkoli (tésztás)

Hozzávalók:

1 közepes fej brokkoli
2 gerezd fokhagyma
10 dkg bacon
10 dkg sonka
fél csomag penne tészta
2 dl tejföl
5 dkg vaj
5 dkg liszt
kb. 6 dl meleg zöldségleves
2 dl tej
2 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
25 dkg reszelt sajt

A tésztát és a brokkolit (együtt) forrásban lévő, sós vízben megfőzzük (ne főzzük túl!). A zúzott fokhagymát, az apró szeletekre vágott bacont és sonkát kevés olajon megpirítjuk. A főtt tésztát és brokkolit leszűrjük, összekeverjük a pirított sonkával, bacon-nel és a tejföllel, fűszerezzük, majd az egészet kivajazott tűzálló tálba tesszük és leöntjük a mártással, tetejét megszórjuk sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
Mártás: A vajat serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük. Felöntjük a meleg levessel (vagy vízzel kevert leveskockával), csomómentesre keverjük, fűszerezzük. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, majd folyamatos keverés mellett besűrítjük. Végül beleszórjuk a reszelt sajt kb. harmadát. Ezt öntjük a brokkolis tésztára (hogy mindenhol befedje), majd a tetejére szórjuk a maradék sajtot.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 9 hónapja ezelőtt #286

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Olajos kifli

Hozzávalók (32 db-hoz):

0, 5 kg liszt
2, 5 dl tej
7 g porélesztő, vagy 1, 5 dkg friss
1 dl olaj
8-10 g só (a töltelék sósságától függően)
cukor az élesztőhöz

A hozzávalókat kenyérsütőgépbe helyezzük, dagasztás programot indítunk (vagy kézzel összegyúrjuk és meleg helyet duplájára kelesztjük). A megkelt tésztát két részre vesszük, melyeket vékony körré nyújtunk. Mindegyik kört 16 cikkre vágjuk, a cikkek szélesebb végébe helyezzük a tölteléket, felcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét tojással lekenjük és sajttal, vagy magvakkal megszórjuk.
(Lúdanyótól)

A töltelék szinte bármi lehet: egy kis darab vaj, vagy kis darab kocka sajt (egy kocka kb. 4 kis kiflibe elegendő), vagy egy kis kanálka tejföl és sonka, vagy szalámi, vagy kevés mustár és virsli (egy virsli kb. 6 kiflibe elegendő).

Készíthető édes töltelékkel is, ekkor a tésztába a só helyett cukrot teszünk. Édes töltelék lehet pl.: túró, dió, lekvár, gesztenyemassza, csoki.

Nagyon jól kezelhető tészta, a töltelék jól variálható és nagyon finom!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 9 hónapja ezelőtt #287

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Krémleves (brokkoli, borsó, póréhagyma)

Hozzávalók:

1 kisebb póréhagyma
1 ek. vaj
1 fej brokkoli
20-25 dkg zöldborsó
1 l zöldségleves
só, bors
2 dl tejszín

A felkarikázott pórét a vajon megpároljuk, hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit és a mirelit zöldborsót. Sóval, borssal ízesítetjük, majd felengedjük a levessel (vagy leveskockával kevert vízzel). Puhára főzzük, botmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a tejszínt.
Pirított kenyérkockával és reszelt sajttal, vagy pirított bacon-nel tálaljuk.
Nagyon finom, intenzív ízű leves.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 9 hónapja ezelőtt #301

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Napi menü

Sárgarépás vajbab leves

Hozzávalók:

olaj
2 hagyma
1 kk kurkuma
1 kk őrölt gyömbér
1 ek őrölt koriander
1 ek curry por (közepes erősségű)
1, 25 kg sárgarépa
170 g vajbab (lehet konzerv is)
1, 2 l zöldségleves
200 ml tej
metélőhagyma

A vajbabot előző éjszaka beáztatjuk.
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon megpároljuk. Fűszerezzük. Felöntjük a zöldséglevessel és hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot. Addig főzzük, amíg a bab majdnem megpuhul (kb. 30 perc). Ekkor adjuk hozzá a megpucolt, felkarikázott répát. Amikor a répa megpuhult, az egészet összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejet (csak fokozatosan, mert előfordulhat, hogy nem lesz szükség az egészre) és ha szükséges, akkor még vizet is adunk hozzá. Az egészet egyszer összeforraljuk. Tálalásnál meghintjük apróra vágott metélőhagymával. Tálalhatjuk friss kenyérrel, vagy pirított kenyérkockával és reszelt sajttal is.


Húsos lepény

Hozzávalók (12 db):

Krémhez:
1 kis fej vöröshagyma
2 dkg vaj
2 csapott ek liszt
1, 5 dl tej
1, 5 dl húsleves (helyettesíthetjük tejjel)
1 doboz natúr krémsajt
(maradék) darált főtt, vagy sült hús
4 szelet bacon
só, bors
mustár, pirosarany

tetejére:
reszelt sajt

Tészta:
60 dkg liszt
2 ek búzakorpa (elhagyható)
2 tk só
3 ek olaj
2 dl víz
2 dl tej
3 dkg élesztő

Először a krémet készítjük el. A vöröshagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Meghintjük a liszttel, egy kicsit pirítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet és a húsleveset. Fűszerezzük. Besűrítjük. Ekkor adjuk hozzá a húst, a sajtkrémet. Belekeverünk egy kicsi mustárt és egy kicsit pirosaranyat. Félretesszük hűlni.
Elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe helyezzük, dagasztás programot indítunk (természetesen gép nélkül, hagyományos módon is elkészíthetjük a tésztát). Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett felületre borítjuk és 12 egyenlő részre osztjuk. A tésztából 12 gombócot formázunk. 10 perc pihentetés után a gombócokat korongokká lapítjuk, oly módon, hogy a szélén kis peremet hagyunk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, megtöltjük a húsos krémmel (kb. 2 evőkanálnyi jut mindegyik korongba). Tetejére apró kockára vágott bacon-t és reszelt sajtot szórunk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
Nagyon finom és laktató. Frissen, melegen az igazi, de még másnap is élvezhető. Nagyon jól variálható, a krémből akár el is hagyhatjuk a húst. Kiváló a hűtőben lévő maradékok felhasználására.


Kekszes csokoládétorta

Hozzávalók:

Kekszes alap:
1 csésze (250 ml) darált keksz (pl. háztartási, győri édes)
3/4 csésze mogyoró, vagy mandula őrölve
4 ek cukor (lehet több, kevesebb, a keksz édességétől függően)
2 ek kakaópor
5 ek sótlan vaj (+/- 1 ek)

A mogyorót keksszel együtt egy késes aprítóba tesszük és megőröljük. (Aprító hiányában zacskóba téve nyújtófa segítségével is összetörhetjük a kekszet.) Hozzáadjuk a kakaópot és az olvasztott vajat. Egy piteformába nyomkodjuk, majd 175 fokos sütőben 10 percig sütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket:

3 dl tejszín
250 g 55%-os csokoládé
1 ek. vanília kivonat
nagy csipet só
2 tojás

A hozzávalókat a tojás és a vanília kivonat kivételével egy mikrózható edénybe tesszük és a mikró középső fokozatán 2 percig melegítjük. Kivesszük és alaposan összekeverjük. Ha szükséges, tegyük vissza a mikróba addig, míg a csoki meg nem olvad. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és egyesével belekeverjük a tojásokat.
A kisült kekszes alapra öntjük. 20 percre visszatesszük a sütőbe.
Rácsra tesszük hűlni.

Elkészítjük a csokoládémázat:

2 ek tejszín
1 ek méz
55 g csokoládé
1 ek meleg víz

A hozzávalókat egy mikrózható edénybe tesszük és a mikró középső fokozatán összeolvasztjuk. A kihűlt tortára öntjük, a formát mozgatva szétterítjük. Hűvös helyre tesszük míg megdermed.
Hidegen (esetleg tejszínhabbal tálalva) fogyasztjuk.
Nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető (kb. fél óra + hűtés), nagyon csokis.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.081 másodperc