Napi menü
Sárgarépás vajbab leves
Hozzávalók:
olaj
2 hagyma
1 kk kurkuma
1 kk őrölt gyömbér
1 ek őrölt koriander
1 ek curry por (közepes erősségű)
1, 25 kg sárgarépa
170 g vajbab (lehet konzerv is)
1, 2 l zöldségleves
200 ml tej
metélőhagyma
A vajbabot előző éjszaka beáztatjuk.
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon megpároljuk. Fűszerezzük. Felöntjük a zöldséglevessel és hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot. Addig főzzük, amíg a bab majdnem megpuhul (kb. 30 perc). Ekkor adjuk hozzá a megpucolt, felkarikázott répát. Amikor a répa megpuhult, az egészet összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejet (csak fokozatosan, mert előfordulhat, hogy nem lesz szükség az egészre) és ha szükséges, akkor még vizet is adunk hozzá. Az egészet egyszer összeforraljuk. Tálalásnál meghintjük apróra vágott metélőhagymával. Tálalhatjuk friss kenyérrel, vagy pirított kenyérkockával és reszelt sajttal is.
Húsos lepény
Hozzávalók (12 db):
Krémhez:
1 kis fej vöröshagyma
2 dkg vaj
2 csapott ek liszt
1, 5 dl tej
1, 5 dl húsleves (helyettesíthetjük tejjel)
1 doboz natúr krémsajt
(maradék) darált főtt, vagy sült hús
4 szelet bacon
só, bors
mustár, pirosarany
tetejére:
reszelt sajt
Tészta:
60 dkg liszt
2 ek búzakorpa (elhagyható)
2 tk só
3 ek olaj
2 dl víz
2 dl tej
3 dkg élesztő
Először a krémet készítjük el. A vöröshagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Meghintjük a liszttel, egy kicsit pirítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet és a húsleveset. Fűszerezzük. Besűrítjük. Ekkor adjuk hozzá a húst, a sajtkrémet. Belekeverünk egy kicsi mustárt és egy kicsit pirosaranyat. Félretesszük hűlni.
Elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe helyezzük, dagasztás programot indítunk (természetesen gép nélkül, hagyományos módon is elkészíthetjük a tésztát). Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett felületre borítjuk és 12 egyenlő részre osztjuk. A tésztából 12 gombócot formázunk. 10 perc pihentetés után a gombócokat korongokká lapítjuk, oly módon, hogy a szélén kis peremet hagyunk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, megtöltjük a húsos krémmel (kb. 2 evőkanálnyi jut mindegyik korongba). Tetejére apró kockára vágott bacon-t és reszelt sajtot szórunk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
Nagyon finom és laktató. Frissen, melegen az igazi, de még másnap is élvezhető. Nagyon jól variálható, a krémből akár el is hagyhatjuk a húst. Kiváló a hűtőben lévő maradékok felhasználására.
Kekszes csokoládétorta
Hozzávalók:
Kekszes alap:
1 csésze (250 ml) darált keksz (pl. háztartási, győri édes)
3/4 csésze mogyoró, vagy mandula őrölve
4 ek cukor (lehet több, kevesebb, a keksz édességétől függően)
2 ek kakaópor
5 ek sótlan vaj (+/- 1 ek)
A mogyorót keksszel együtt egy késes aprítóba tesszük és megőröljük. (Aprító hiányában zacskóba téve nyújtófa segítségével is összetörhetjük a kekszet.) Hozzáadjuk a kakaópot és az olvasztott vajat. Egy piteformába nyomkodjuk, majd 175 fokos sütőben 10 percig sütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket:
3 dl tejszín
250 g 55%-os csokoládé
1 ek. vanília kivonat
nagy csipet só
2 tojás
A hozzávalókat a tojás és a vanília kivonat kivételével egy mikrózható edénybe tesszük és a mikró középső fokozatán 2 percig melegítjük. Kivesszük és alaposan összekeverjük. Ha szükséges, tegyük vissza a mikróba addig, míg a csoki meg nem olvad. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és egyesével belekeverjük a tojásokat.
A kisült kekszes alapra öntjük. 20 percre visszatesszük a sütőbe.
Rácsra tesszük hűlni.
Elkészítjük a csokoládémázat:
2 ek tejszín
1 ek méz
55 g csokoládé
1 ek meleg víz
A hozzávalókat egy mikrózható edénybe tesszük és a mikró középső fokozatán összeolvasztjuk. A kihűlt tortára öntjük, a formát mozgatva szétterítjük. Hűvös helyre tesszük míg megdermed.
Hidegen (esetleg tejszínhabbal tálalva) fogyasztjuk.
Nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető (kb. fél óra + hűtés), nagyon csokis.