01 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Konyhamalac

Konyhamalac 11 éve 5 hónapja ezelőtt #372

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

http://desszert.eu/sites/default/files/styles/mainphoto/public/mainphotos/2009/csokolades_pavlova_torta.png?itok=ZmrdYZ7x
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 5 hónapja ezelőtt #383

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 5 hónapja ezelőtt #384

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 5 hónapja ezelőtt #395

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Felemás rakottkrumpli

Hozzávalók

1 kg burgonya
1 szál kolbász
6 db tojás
4 db füstölt virsli
1 fej lilahagyma
1 db fokhagymagerezd
4 dl tejföl
10 dkg sajt
1 dl étolaj

bors



A burgonyát meghámozzuk, és sós vízbe feltesszük főni.
A tojásokat szintén megfőzzük, majd héjától megtisztítjuk.
Felkarikázzuk a megtisztított lilahagymát, fokhagymát, virslit, és a házi kolbászt. Lereszeljük a sajtot.
A tepsibe olajat öntünk, majd a főtt burgonya felét belekarikázzuk. A tojást tojásszeletelővel felkarikázzuk, és rátesszük. Ezután az egyik felére a lilahagymát, fokhagymát, és a kolbászt, a másik felére a felkarikázott virslit rakjuk.
Az egészet megkenjük tejföllel, majd sózzuk, borsozzuk.
A maradék burgonyát a tetejére karikázzuk, majd sütőbe tesszük. 180 fokon 30 percig sütjük ,majd kivesszük és a tetejét meghintjük reszelt sajttal, ezután visszatesszük a sütőbe még 15 percre.
Ízlés szerint kenyérrel, savanyúsággal fogyaszthatjuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 5 hónapja ezelőtt #403

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Az okos asszony vegetája?

A mai harmincas generáció jól eltanulta szüleitől az eszement vegetázást, ezért nem tud nagy részük egy jó levest, vagy egy még jobb rizst főzni, mert szórja bele az egyenízt. Élet a vegeta után és egy vegetapótlék, ha már muszáj.

Nehéz leszakadni a megszokásról, pláne ha anya is úgy csinálta, ezért a nyelvünk hívja és minden ételben lélekszakadva keresi a vegeta és a leveskockák intenzív ízét. Nagyon nehéz leszokni, sokaknak nem is sikerül.
Levesek, raguk és pörköltek, burgonyafőzelék, paprikás krumpli, rizottó, eddig ezekbe láttuk barátnőinket vegetát szórni, és ezeket jelölték meg ismerőseink is, mint az ízesítőkockák és a vegeta elsődleges célételeit, pedig mindegyiknek, sőt akár a jó minőségű főtt rizs fűszerei is legfeljebb a bors, esetleg más fűszernövény, fűszerpaprika és a bouquet garni, vagy még ennyi se. Vagy egy pohár kiváló bor. Slussz. Azok valók bele. Azoktól lesz az étel harmonikus, az alapanyagot is érvényesülni hagyó szép étel, nem pedig egyenízű valami.
Egy mindig ugyanolyan, de igazán sehova sem illő zöldségkatyvasszal jó eséllyel elnyomjuk, összezavarjuk, nem pedig kiemeljük az ízeket. Persze aki ezt az egyenízt szokta meg, az azt hiszi neki az kell, de az élet túl rövid ahhoz, hogy megszokásaink szűk kis komfortzónájában toporogjunk körbe-körbe és ugyanazt az ízt érezzük abban a kis időben, amit már nem anyu tesz elénk, hanem van választásunk.

A zöldségekből és fűszerekből készített fűszerkeverék attól még biztos nem hülyeség, sőt, jól elkészítve és jó helyen használva képviselhet hozzáadott értéket. Azt pontosan nem tudjuk hol, legfeljebb a fűszerkeverékbe használt zöldségeket eleve tartalmazó ételbe -zöldségleves- tudjuk elképzelni, de ha már rászoktak, és életük része, akkor inkább az alábbi receptet kövessék és használják, amikor úgy érzik, használni kell. Vagy vigyenek ajándékba egy üveggel anyukájuknak, ő már úgyse fog megváltozni, de ennek örülni fog.
De inkább jöjjenek le róla. Pár hónapig fura lesz, utána pedig előjönnek, és értelmet nyernek olyan varázslatok, mint a friss kakukkfű, a babérlevél, vagy a zöld rozmaring tiszta ízei, amik olyan egyértelműek és karakteresek, hogy képesek harmonizálni és kapcsolatba lépni más alapanyagok ízével, aminek alakítása remek móka. Sokkal remekebb, mint mindent meghinteni egy kis répával, zellerrel és kelkáposztával.
A házi vegetaszerűség, a kisebbik rossz
Nem kell szárítani, darálni, 15 perc alatt készen van és a pirítás alatt keletkező pörzsanyag még extrán finommá teszi. Ha sózzák, azt később vegyék figyelembe a használatkor, ahogy a receptben található olajat is.

1 szál sárgarépa megtisztítva, lereszelve
1 póréhagyma hosszában negyedelve, majd finomra szeletelve
5 db zellerszár finomra szeletelve
5 szál friss kakukkfű
2 db babérlevél
étolaj

Nagy serpenyőbe egy kevés olajat öntök, azon magas lángon átforgatom a zöldségeket a fűszerekkel együtt. 5-6 percnél tovább nem sütöm, forrón sterilizált üvegbe töltöm és rögtön lezárom.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Konyhamalac 11 éve 4 hónapja ezelőtt #420

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Rakott tészta sertéshúsból

Hozzávalók
Raguhoz

1/2 kg sertéshús darált
3-4 fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika vagy lecsó
1 db paradicsom vagy lecsó
10 dkg Rama margarin
1 kiskanál bors őrölt, fekete
1 kiskanál Knorr Delikát8 ételízesítő
1 evőkanál pirospaprika őrölt, csemege
1 kiskanál kömény őrölt
1 kiskanál gulyáskrém
2 evőkanál tejföl 20 %-os
1-2 kiskanál só ízlés szerint

Tésztához

1/2 kg csavart tészta bármilyen
2-3 dkg Rama margarin a főzővízbe
1-2 kiskanál só a főzővízbe
4,5 dl tejföl nagy pohár, 20 %-os
15 dkg sajt reszelve, nagyobb reszelővel a tetejére
Rama margarin

A forma kikenéséhez

2-3 dkg Rama margarin


Elkészítés

Tegyünk fel egy fazékba vizet forrni úgy, hogy tegyük bele a sót és a margarint. Ha forr a víz, tegyük bele a tésztát és kb 8-10 percig lassabb tűzön főzzük. Nem kell teljesen puhára, mert a sütőben amíg átsül a raguval, addig is puhulni fog.
Amíg felforr a víz és elkészül a tészta, készítsük el a ragut. A Rama margarint olvasszuk fel. A hagymát vágjuk apró kockára, a paradicsomot hámozzuk meg, kockázzuk fel, a paprikát is vágjuk apró kockára és a felaprított zöldségféléket tegyük rá az olvasztott margarinra, picit sózzuk és pároljuk meg fedő alatt, de vigyázzunk, a margarin meg ne égjen.
Fő a tészta, párolódik a ragu, addig reszeljük le a sajtot és a sütőedényt kenjük ki a Rama margarinnal.
A hagyma ha megpárolódott, tegyük rá a darált húst és pirítsuk mindaddig amíg a hús kifehéredik. Ekkor a borsot, a Knorr Delikát 8 ételízesítőt és a köményt tegyük rá, majd fedjük le, hagy párolódjanak, össze és a hús is hagy puhuljon meg.
Tésztaszűrő segítségével szűrjük le a tésztát, hideg vízzel alaposan öblítsük le és ha lecsurgott, a felét egyenletesen elosztva tegyük a kikent edénybe.
Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a pirospaprikát, a gulyáskrémet és jól keverjük össze. Vigyázzunk, hogy a paprika meg ne égjen, mert keserű lesz az ételünk. Adjuk hozzá a két kanál tejfölt és keverjük össze.
Tegyük a ragut kikent edénybe tett tésztára és egyenletesen oszlassuk el.
A maradék tésztát tegyük bele abba az edénybe amiben a ragu főtt és jól keverjük el benne, hogy semmi szaft ne menjen veszendőbe. Ezt a tésztát tegyük a ragu tetejére.
A tészta tetejét egyenletesen borítsuk be tejföllel és szórjuk rá a reszelt sajtot.
Tegyük sütőbe és 190-200 c fokon, kb 30 percig süssük. Amikor a sajt szépen megpirul a tetején, akkor van kész.

Tipp: Tálalás előtt várjunk egy kicsit hogy hűljön, mert akkor nem tudunk szép kockákat vágni belőle.
Tipp: Kínálhatunk még mellé tejfölt és reszelt sajtot.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.135 másodperc