|
|
-
Hokifli
-
|
Lecsós rizses máj
A hagymát és a paradicsomot megpucoljuk.A hagymát finomra vágjuk,a paprikát és a paradicsomot felkarikázzuk.Egy lábasban felmelegítjük az olajat,beletesszük a hagymát és a paprikát,kicsivel később a paradicsomot is.A májat megszabadítjuk a hartyáitól,megmossuk és a lecsós alapba tesszük.Sóval,borssal,pirospaprikával fűszerezzük,majd felöntjük kb. 8 dl langyos vízzel.
Amíg felforral,addig a rizst átöblítjük hideg vízben.Amikor az étel már jól felforrt,hozzáadjuk a rizst és lassú tűzön kb. 20 perc alatt készre főzzük.Lefedve10 percig állni hagyjuk,hogy a rizsszemek magukba szívják a maradék nedvességet és teljesen megpuhuljanak.
Ízlés szerint friss zöldségekkel tálaljuk.
|
|
-
Hokifli
-
|
Csodapalacsinta
Kapcsos tortaformát folpackkal kibélelünk.Kávét összekeverjük a rumaromával.Finoman megmártogatjuk benne a piskótákat (ne áztassuk el)Forma alját kirakjuk a babapiskótával , úgy hogy rések ne maradjanak közöttük .Vaniliás pudingot 0,5 liter tejben 3 evk cukorral felfőzzük langyosan a babapiskótára simítjuk.A megsütött vékony palacsintákat kakaóporral megtöltjük feltekerjük,és a feltekert palacsintákat még csigaformába tekerjük,és a vaniliás pudingra helyezzük (kivülről haladjunk befelé)Csokoládés pudingport felfőzzük 0,5 liter tejben 3 evk cukorral,és langyosan a palacsintákra simítjuk.Meggyet lecsöpögtetjük (levét félre tesszük)csokipudingot kirakjuk vele,izlés szerint megszórjuk fahéjjal.Meggylevét felfőzzük a puncs pudinggal,és 1 evk cukorral langyosan a meggyekre simítjuk. 1 éjszakát hűtjük aztán szeletelhetjük.
|
|
-
Hokifli
-
|
Nyújtófás rétes
Hozzávalók
35 dkg rétesliszt,
15 dkg zsír,
1 tojás,
1 kiskanál ecet,
só;
a tetejére zsír
Összegyúrjuk a 25 dkg lisztet 3 dkg zsírral, egy tojással, ecettel meg annyi sós vízzel (kb. l dl), hogy rugalmas tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, és vékonyra nyújtjuk.
Felolvasztjuk (nem forrósítjuk meg!) a maradék zsírt, elkeverjük a maradék liszttel, és a tésztára kenve, összesodorjuk. 25 percig pihentetjük, majd újra kinyújtjuk, olvasztott zsírral kenjük meg. Ismét összesodorjuk, és sütőlemezre téve, olvasztott zsírral kenve, forró sütőben szép világosra sütjük.
Tölthetjük gyömölccsel, mákkal, dióval, ha tartalmas rétesre vágyunk. Töltelék nélkül is finom!
Akár melegen, akár hidegen kínáljuk rétes alakú darabokra vágva.
|
|
-
Hokifli
-
|
Alföldi Csípős Kocsis recept
Hozzávalók (4 személyre):
0,5 kg sertés karaj
1 kg bacon szalonna
40 dkg pepperoni paprika
40 dkg csemegeuborka
40 dkg póréhagyma
0,5 kg liszt
5 tojás
0,5 kg zsemlemorzsa
A bacon szalonnát kevés olajon megpirítjuk majd hozzáadjuk a pepperoni paprikát,csemegeuborkát és a póréhagymát,az egészet jól megpirítjuk majd kevés víz hozzáadásával puhára főzzük. Lehúzzuk a lángról és megszórjuk egy kevés liszttel a tetejét és félretesszük pár percre majd elkeverjük a masszát.
A kiklopfolt karajokat kiterítjük és beletöltjük a masszánkat és bepanírozzuk,olajban aranybarnára sütjük és tálalhatjuk.
|
|
-
Hokifli
-
|
Almás csirkecomb
Hozzávalók:
3 darab csirkecomb
2 nagy fej vöröshagyma
3 darab alma
1,5 dl paradicsomlé
étolaj
őrölt fehér bors
só
A csirkecombokat egy kis forró olajban megpirítottam. A combokat kivettem az olajból, majd ugyanebben az olajban üvegesre fonnyasztottam a nagy karikákra vágott vöröshagymát és az apró cikkekre vágott kimagozott, maghámozott almát. Egy-két percig együtt pároltam a hagymát és az almát, majd beletettem a csirkecombokat, öntöttem alá másfél dl langyos vizet, megsóztam, megborsoztam és kb. 15 percig fedő alatt összepároltam. Ezután levettem a fedőt a serpenyőről és még fedő nélkül is sütöttem az egészet 4-5 percig. Közben kevergettem is, majd öntöttem hozzá 1,5 dl paradicsomlevet is, hogy ne legyen száraz.
Köretnek párolt rizst készítettem. Egy bögre megmosott, hosszú szemű rizst két evőkanál étolajon megpirítottam, felöntöttem két bögre vízzel, megsóztam, megborsoztam és addig forraltam fedő alatt, amíg a víz elpárolgott róla. Ekkor lezártam alatta lángot és fedő alatt 15 percig párolódott még.
|
|
-
Hokifli
-
|
Grízes kókuszos szelet
Hozzávalók
8 tojás,
8 ek. cukor,
1 vanília cukor,
8 ek. liszt,
2 ek. olaj,
2 ek. cukrozatlan kakaó,
1 l tej,
14 dkg búzadara,
20 dkg kókuszreszelék,
20 dkg, cukor,
1 vanília cukor,
25 dkg margarin,
A nyolc tojásból a szokásos módon kakaós piskótát sütünk, egy közepes méretű tepsit sütő papírral bélelünk és gázsütő közepes lángján tű próbáig sütjük. kb 17-19 perc sütőtől függően. Félre tesszük hűlni amíg a krémet elkészítjük.
Egy liter tejből és a tizennégy dkg búzadarából tejbegrízt készítünk. Csipet sóval és egy vaníliás cukorral, még melegen hozzá adjuk a 20 dkg, cukrot ezt is félre tesszük hűlni. Amikor meghűlt hozzá adjuk a kókuszreszeléket és az előzőleg habosra kevert margarint.
Mikor mindennel kész vagyunk a kihűlt piskótát lapjában ketté vágjuk és a grízes, kókuszos krém felével megtöltjük. Rátesszük a másik lapot és a maradék krémet rá simítjuk.
A két dkg csokoládét megolvasztjuk egy kis zacskóba öntjük a zacskó hegyét levágjuk és ezzel az olvasztott csokival megírjuk a fehér krém tetejét.
|
|
|
|
|