|
|
-
Hokifli
-
|
Ez egy kiváló süti recept amit nem kell sütni ebben a nyári melegben.
Sztracsatella recept sütés nélkül
Kell hozzá
2 dl cukor,
2 dl búzadara,
1 liter tej,
2 tojás sárgája,
csipet só,
kb. 30 db babapiskóta,
12,5 dkg margarin,
fél l tejszín,(én Hulalát használok)
1 tábla étcsokoládé
1 ek. kakaópor (keserű)
A tejben elkeverjük a darát, a cukrot, a tojássárgákat és a sót. Lassú tűzön feltesszük melegedni, majd állandóan kevergetjük, krémesre főzzük a darakrémet. Néhányszor megkeverjük, kihűtjük és habosra keverjük a vajjal. Ezzel készen is van a krém. Ameddig hűl a krémünk, addig a tejszínt kemény habbá verjük, és a fele tábla csokit belereszeljük.
Sütemény összeállítása: kirakunk egy kb. 20×30 cm-es tepsit vagy magasabb szélű edénykét (jénai, kerámia tál) a tejben megforgatott babapiskótával, erre rákenjük a krém felét, majd erre kenjük rá szintén a csokireszelékes tejszín felét is. Ismét egy sor babapiskóta következik, majd a maradék krém és a maradék tejszínhab.
A sütemény tetejét megszórjuk vastagon a kakaóporral, és ráreszeljük a maradék étcsokoládét. Min. 4-5 órára vagy egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen.
Ezután kockákra vágva szeletelhetjük.
|
|
-
Hokifli
-
|
Túrós és almás kalács
Hozzávalók:
70 dkg liszt
5 dkg élesztő
25 dkg cukor
1 csokis pudingpor
1 vaniliás pudingpor
1 ek. kakaópor
1 tojás
4 dl tej
csipet só
1 dl étolaj
Töltelék:
50 dkg túró
4 alma
zsemlemorzsa
dara
cukor
citromlé
fahéj
Meglangyosítjuk egy kis cukorral a tejet, majd belerakjuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Összedolgozzuk a lisztet, az olajat és a sót.
Elfelezzük a tésztát: az egyik felébe belekeverjük a vaniliás pudingot, a másikba a kakaót és a csokis pudingport.
Megcsináljuk a tölteléket; Almás: lereszeljük az almát, kicsavarjuk, adunk hozzá cukrot, fahéjat és zsemlemorzsát. Túrós: Áttörjük a túrót, adunk hozzá ízlés szerint cukrot, citromlevet, vagy ha van citromhéjat, 1 tojásfehérjét és darát, de azt ne sokat (3-4 ek.)
A tésztákat kinyújtjuk, a kakaós tésztát a túrós töltelékkel, a fehér tésztát az almás töltelékkel töltjük meg. Feltekerjük a tésztákat, megkenjük tojássárgájával és berakjuk tepsibe, 1 órát pihentetjük és 30 perc alatt készre sütjük.
|
|
-
Hokifli
-
|
Barackkal töltött csirkemell tejszínes burgonyával
4 csirkemellfilé
4 őszibarack
1 evőkanál mustár
fél csokor citromfű
0,7 dl olaj
60 dkg héjában főtt
tisztított apró burgonya
2 dl tejszín
fél csokor petrezselyem
só
őrölt bors
A mellfiléket éles késsel szúrjuk fel, sózzuk, borsozzuk, és töltsük meg a meghámozott, kimagozott barackokkal. A végeit fogvájóval tűzzük össze, kenjük be mustárral, és szórjuk meg a felaprított citromfű felével. Amikor elkészült, a forró olajban közepes tűzön minden oldalukat süssük pirosra. A visszamaradt pecsenyeszaftban futtassuk meg a félbevágott krumplikat, öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk meg sóval, borssal, petrezselyemmel, és közepes tűzön addig pároljuk, míg a szaftja kicsit besűrűsödik. Tálaláskor a tejszínes burgonyát halmozzuk tányérra, és fektessük mellé a félbevágott barackos csirkemellet.
Isteni finom!Próbáljátok csak ki.
|
|
-
Hokifli
-
|
Mustáros lencsefőzelék
A főzelékek sokaságából most mustáros lencsefőzeléket készítettem.
Hozzávalók:
25 dkg lencse
2-3 gerezd fokhagyma
2 darab közepes burgonya
2-3 darab babérlevél
só
1 evőkanál liszt
1 dl étolaj
1 evőkanál mustár
A lencsét megmostam, meleg vizet tettem rá és ebben ázott másfél órát, majd egy lábosban feltettem 8 dl vízben főni az apróra vágott burgonyával együtt. Megsóztam, megtörtem a fokhagymát és ezt is a lencséhez kevertem, a babérlevelet is hozzátettem. Kb. 45 perc alatt megpuhult a lencse, a krumpli majdnem teljesen szétfő ennyi idő alatt. Közben párszor megkevertem és pótoltam az elforrt vizet.
Olajjal és a liszttel világos rántást készítettem, belekevertem egy evőkanál mustárt és hozzákevertem a lencséhez, majd még egyszer felforraltam. Sült kolbásszal tálaltam.
|
|
-
Hokifli
-
|
Réteges kalács
Hozzávalók
60 dkg liszt,
2 tojás,
4 e.k. cukor,
10 dkg margarin,
3 dkg élesztő,
csipet só,
4-5 dl tej
30 dkg ízesített mogyoró /dió/
KB. 20 dkg fahéjas cukor
híg lekvár
Elkészítése
A lisztet megszitáljuk az élesztőt felfuttatjuk és a tojás, cukor, margarin és a tej hozzá adásával közepesen lágy tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük. Amikor meg kelt ½ cm vastagra, köralakba kinyújtjuk,a kör szélén kb. 8-10 cm, szélesen és kb. 8-10cm mélyen bevágjuk az utolsó tésztaszirom kétszer akkora legyen, mint az előzőek. Így egy virághoz hasonló tészta kört kapunk a tészta közepét vékonyan megkenjük lekvárral és gazdagon megszórjuk fahéjas cukorral.
Erre hajtunk egy tészta szirmot és megkenjük vékonyan lekvárral gazdagon megszórjuk darált mogyoróval. Így váltakozva addig rétegezzük a tészta szirmokat amíg elfogy. A szélesen hagyott tésztával betakarjuk, úgy fog kinézni mint egy kis buci.10-12 percig pihentetjük, majd közepes méretű tepsi formára ki nyújtjuk.
Tetejét tojással megkenjük és ízlés szerint fahéjas cukorral megszórjuk. A gázsütő közepes fokozatán 20-22 perc alatt aranybarnára sütjük.
utolsó tésztaszirom kétszer akkora legyen, mint az előzőek
és íme a fenséges alkotás!
|
|
-
Hokifli
-
|
Sajtgaluska leves
Hozzávalók
4 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 kis fej zeller
3 húsleveskocka
40 dkg zöldbab (lehet más zöldségféle is)
A galuskához:
2 db tojás
6 evőkanál búzadara
4 db natúr medvesajt
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, vízbe tesszük, puhulásig főzzük. Közben elkészítjük a galuskát. A tojásokat felverjük, villával belenyomkodjuk a sajtot, és addig kevergetjük, amíg teljesen összeolvad. Ekkor belekeverjük a búzadarát. Néhány percig hagyjuk pihenni, majd amikor a zöldségek megpuhulnak, teáskanállal a levesbe szaggatjuk. Pár percig lassú tűzön főzzük, majd lekapcsoljuk a gázt, és lefedve még 5 percig hagyjuk párolódni.
|
|
|
|
|