|
|
-
Hokifli
-
|
Kenyérlángos
Hozzávalók:
Tésztához: 1 kg főtt burgonya áttörve, 2 dl tej, 2 kiskanál só, 3 ek. olaj, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kiskanál só, olaj a tepsibe.
Feltéthez: 3 dl tejföl, kapor, fokhagymagerezd, vöröshagyma, tojás, szalonna, tojás, kolbász, só, bors.
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. összedagasztjuk, és langyos helyen konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük a tésztát.
Amikor a tészta megkelt olajozott tepsibe igazítjuk, elősütjük kb. 5 percig, majd rákenjük a kapros tejfölt, rárakjuk a feltétet és készre sütjük.
A kaprot ki lehet hagyni ha valaki nem szereti.
|
|
-
Hokifli
-
|
Sajttal-sonkával (-gombával) göngyölt csirkemell rolád krumplipürével
Tegnap vacsorára csirkemellből finom göngyölt husit készítettem tejes-margarinos krumplipürével. A csirkemell filé szeleteket sonkával-trappista sajttal (és gombaszeletekkel) töltöttem meg.
Hozzávalók 4 főre:
1 kg csirkemell filé
12 szelet sonka
12 szelet trappista sajt
(hússzeletenként 1 kis gombafej)
só
egy kevés (a tepsi kikenéséhez) + 11 teáskanálnyi maragarin
12 db közepes krumpli
1-1,5 dl forró víz
1 teáskanál só
kevés tej
margarin
Az 1 kg csirkemell pontosan 4 fél filé volt. Ezeket vízszintesen 3 szeletre vágtam. (Sajnos 2 egészen satnya szeletke lett, ezért ez a 2 szelet lett az én gombával felturbózott változatom egyik nagy szelete, így nekem “csak” 2 rolád készült). A csirkemell filé szelteket először megsóztam. Utána mindegyikre fektettem egy vékony szelet sonkát, majd egy szelet trappista sajtot, (csak az enyémre felszeletelt gombát is tettem) a husikat azután felgöngyöltem, fogpiszkálóval átszúrtam, hogy ne nyíljon ki, és margarinnal kikent kis tepsibe egymás mellé raktam, mindegyik husi tetejére raktam egy teáskanálnyi margarint, a gombás husik tetejére egy kevés gombaszeletet is halmoztam:
180 fokra állított sütőbe tettem és kb. 40-45 perc alatt szép aranybarnára sütöttem:
Amíg sült, megtisztítottam a krumplit és kevés, sóval ízesített vízben puhára főztem. Amikor megpuhult, tejjel-margarinnal kikevertem és forrón tálaltam a göngyölt husival együtt. Mindenkinek nagyon ízlett!
|
|
-
Hokifli
-
|
Amerikai hot-dog
Hozzávalók: 4 db hot-dog kifli, 4 db főtt virsli, 1 db hagyma, csemegeuborka, ketchup, mustár, majonéz, kevés liszt, 3 ek olaj
Elkészítés: A hagymát apróra vágom, liszttel megszórom, jól beleforgatom, és egy serpenyőben forró olajon ropogósra sütöm. A csemegeuborkát felkarikázom, és a kiflik közepét vízszintesen bevágom. Minden kiflibe egy-egy főtt virslit rakok, és fél percre mikroba teszem. Rakok bele a csemegeuborkából, végül a sült hagyma következik. A tetejére ízlés szerint ketchup, mustár és majonéz kerül.
|
|
-
Hokifli
-
|
Banános tekercs
Hozzávalók:
(a tésztához) 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 6 tojás, 5 dkg kakaópor, 1/2 csomag sütőpor, fahéj, kicsi só
(a krémhez) 8 dkg cukor, 4 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db banán
(a mázhoz) 12 dkg porcukor, kevés víz
Elkészítés: A tojásfehérjét kicsi sóval és cukorral kemény habbá verem. Hozzáadom a tojássárgákat is, végül lazán beleforgatom a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a fahéjat úgy, hogy ne törjük meg nagyon. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm, előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütöm. Még melegen lehúzom róla a sütőpapírt is, és feltekerem.
Elkészítem a krémet: a pudingport megfőzöm, hűlni hagyom, vigyázva arra, hogy ne ,,bőrösödjön meg", többször megkeverem, és a legjobb, ha az edényre teszek egy fedőt is. Ha már langyosra kihűlt, megkenem vele a tésztát, a hosszabbik szélére rakom a banánokat, és innen kezdve feltekerem. A mázhoz a hozzávalókat állandó keverés mellett felfőzöm, majd a tekercsre kenem. A sütit hűtőben legalább fél napig hagyom dermedni, ezután szeletelem. Nagyon finom csokimázzal is.
|
|
-
Hokifli
-
|
Töltött csirkecombok
Hozzávalók: 1 kg csirkecomb (felső), 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg gomba, 1 db vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldborsó, 3 db tojás, 15 dkg csirkemáj, 1 csokor petrezselyem, só, bors
Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágom és kisütöm, átpirítom benne a feldarabolt vöröshagymát, az ugyancsak felkockázott csirkemájat, az apróra vágott gombát, petrezselymet. Megfőzöm a zöldborsót, valamint 2 tojást is. Ha kihűlt, megtisztítom, felkockázom. Az egészet egy tálban, a nyers tojás és a lereszelt fokhagyma hozzáadásával összekeverem, sózom, borsozom. Az így elkészített tölteléket óvatosan betöltöm az előzőleg kicsontozott csirkecombok bőre alá. Előmelegített sütőben pirosra sütöm. Bazsalikomos, paradicsomos burgonya hozzá a köret de finom rizzsel vagy bármiféle burgonyával is.
|
|
-
Hokifli
-
|
A tökéletes raguleves
Laktató, nagycsaládos adag...Lehet felezni!
Hozzávalók: egy kiló disznócomb, egy kiló krumpli, 6-8 szál sárgarépa, 2-3 szál petrezselyem, 2-3 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, tárkony, őrölt kömény, babérlevél, 2-3 deci tejszín, 2 deci tejföl, szalonna
A tökéletes raguleves hozzávalóit érdemes már előző nap elkészíteni, mivel hosszú és pepecs munkára számíthatunk. Ez az étel ugyanis akkor lesz igazán finom és különleges, ha a húst, a krumplit, a répát és a petrezselymet kifejezetten kis kockákra vágjuk: jómagam a disznócombot és a burgonyát mindössze egy-másfél centis kockákra aprítom, a répát és a petrezselymet pedig még ennél is kisebbekre szeletelem. A főzés megkezdésekor a vöröshagymát és a szalonnát finom darabkákra aprítjuk: a szalonnát zsírjára sütjük, majd üvegesre pároljuk rajta a hagymát. A raguleves egyik különlegessége, hogy a megüvegesedett hagymára borítjuk a felaprított répát és petrezselymet, és ezeket hosszú perceken át pároljuk, akár a pörkölt esetében a húst. A lényeg, hogy a répa alaposan kiadja az ízét és a színét, ettől kap végül olyan szép, egészségesen sárgás árnyalatot a leves. Ennél a műveletnél akár pótolhatjuk is a zsiradékot, ha esetleg a szalonna zsírja nem lenne elég, nehogy a zöldségek odakozmáljanak.
Az alaposan megpárolt répára jöhet a felaprított hús, amit szintén jó alaposan összekeverünk, míg egy kis színt nem kap. Ekkor már felönthetjük az egészet jó két liter vízzel (vagy esetleg többel, amennyit épp igényel), és míg felforr, jöhetnek a fűszerek: mindenből épp csak egy kevés, hogy megadja a kellő ízt.
Óvatosan sózzunk és tárkonyozzunk, ez utóbbiból bőven elég egy ilyen kiadós mennyiséghez egyetlen lapos kiskanállal a levesbe szórni. Őrölt borsból és őrölt köményből egyharmad vagy fél lapos kiskanálnyi mennyiség, babérlevélből 4-5 elegendő, több darabkára tépve.
Forrás után huszonöt percig főzzük, majd jöhet bele a felkockázott krumpli is, amit újabb huszonöt percig főzünk benne. Végül a felaprózott vagy kinyomott fokhagyma, a tejföl és a tejszín, ezekkel már csak pár percig főzzük, összerottyantjuk.
Friss kenyérrel is nagyon jó.
|
|
|
|
|